НОВИНИ

Дядото на загиналото 3-годишно момченце в Русе: Намерили са 6 запалки по земята

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 31.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Освободиха майката на 3-годишното дете от Русе, което загина при пожар в дома си, защото е оставен сам, без надзор. Срещу нея има производство за притежание на хероин под надзора на Районната прокуратура. От там казаха, че няма да искат повторното ѝ задържане, тъй като досега не е била осъждана. В същото време Окръжната прокуратура разследва палеж на апартамента, в който загина детето.

Прокуратурата разследва палеж за случая със загиналото 3-годишно дете в Русе

Дядото и бабата на детето по бащина линия са искали да го осиновят, но майката не се е съгласила. Вечерта преди инцидента бащата е отишъл в дома им, за да им остави пари.

"Той винаги се е интересувал от това дете", заяви пред БНТ дядото на момченцето Драгомир Ковачев.

Родителите са разделени от месец. Момчето е било записано в ясла, но не я посещавало редовно.

"Ако го заведе един ден, после цяла седмица не го води. Оставяла го е и там. Хората ми звънят – бягаме да го вземаме", допълни Драгомир Ковачев.

Отдел "Закрила на детето" в Русе е работил със семейството от 2020 до 2022 година след подаден сигнал за лоши битови условия. Помогнали са им с финанси и храна.

"По време на работата са получавани три идентични сигнала от съсед, два от които са оттеглени от него. Поради постигнати положителни резултати и заявеното желание от страна на родителите и дядото по бащина линия социалната услуга е прекратена. Извършено е последващо наблюдение на семейството, като не са констатирани рискови фактори, поради което случаят е затворен през 2022 г. Изисквана е информация от детското заведение, като родителите са изпълнявали съветите на медицинските специалисти в яслата. Детето винаги е било в добър външен вид. През изминалия период и до момента не са постъпвали сигнали или друга информация за детето и семейството", съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Дядото твърди, че социалните са предлагали на майката да я настанят в болница за лечение на зависимостта ѝ, но тя отказала.

Той не знае къде се намира тя към момента и сам организира погребението. Казва, че ако не я осъдят, ще заведе гражданско дело срещу нея, защото в изгорелия апартамент до детето са открити 6 запалки.

"Пожарникарят казал, че детенцето се е самозапалило. Това съм съгласен, не съм съгласен, че тя го е оставила 6 часа без надзор. Ако тя беше там, то нямаше да бъде мъртво", каза още Драгомир Ковачев, дядо на загиналото момченце.

Докато разследва палежа, Окръжната прокуратура в Русе ще проверява и дали майката е създала опасност за живота на сина си, оставяйки го без надзор. Ако бъде призната за виновна за палежа я грози затвор от 5 до 15 години, а за оставеното без надзор дете - лишаване от свобода до 3 години и обществено порицание.

3-годишно дете загина при взрив на газова бутилка в Русе

Автори: Венета Николова и Теодор Стамболиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европрокуратурата: Разследването "Пътят на жълтите павета" е за лошо управление на средства
Европрокуратурата: Разследването "Пътят на жълтите павета" е за лошо управление на средства
Върховният избирателен съвет в Турция обяви финалния списък с кандидатите за президент на Турция
Върховният избирателен съвет в Турция обяви финалния списък с кандидатите за президент на Турция