НОВИНИ

Един е с обвинение за провокациите пред бившия Партиен дом, 13 са арестувани

bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 15.07.2020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Общо 13 души са задържани след снощния протест пред бившия Партиен дом, след като към сградата и полицията полетяха павета, бомбички, бои, обяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Снощи са задържани 6-има, а тази сутрин, след като разследващите изгледали стотици записи от протеста, са арестувани още седем души.

От Районната прокуратура обявиха, че има повдигнато едно обвинение, на един от задържаните, за хулигански действия с особен цинизъм. Той е в ареста за 76 часа.

Лицето, което е привлечено като обвиняем, има криминална проява за извършена лека телесна повреда по хулигански подбуди.

"Има много записи, извършва се голям обем от работа. Разпитани са множество свидетели, полицаи, които са задържали лицата. Съвсем скоро време ще бъдат привлечени още няколко, в качеството им на обвиняеми", поясни Хаджиев.

По думите му, част от задържаните имат регистрации в МВР за разпространение на наркотици и хулиганства.

"За нас не са най-важни самопризнанията, след като има доказателства за тях и записи. Тук ясно си личи подготовката на едно лице, което подава стъклени бутилки и под команда се хвърлят към мирно протестиращите и полицията. Има данни кой ги е организирал и под чие ръководство са били", коментира зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

"Има различни лидери на различни групи сред протестиращите, между тях има спорове. Трудно е да се проведе среща разговори с тези организатори. Ако има организация ще се знае кой и какво прави", посочи той.

Няма данни от самите протестиращи да има пострадали, а от ранените полицаи всички са в добро състояние.

"Полицаите имат самоконтрол, но не знаем колко време още ще издържат. На инструктажите изрично им се казва да не използват физическа сила, макар че по закон това е допустимо. И те има семейства, дърпат ги, замерят ги с бомбички, заливат ги с боя, с ацетон. Ние сме в услуга на обществото, не да ставаме обект на нападения", настоя Златанов.

"Правото на протест е изконно човешко право, което е гарантирано в закона. Хората имат право да бъдат на различно мнение, но работата на МВР е да опази мира, живота и здравето на гражданите", посочи старши комисар Хаджиев.

Той призова неколкократно младите хора, които вчера хвърляха самодейни взривни вещества, да се замислят дали някой техен близък или майка с дете не може да пострада.

"Полицията не е репресивен орган и вчера не са използвани никакви помощни средства. Не мога да си обясня как е възможно 7-8 българи да агресират така силно и да налитат на бой на униформен. Призовавам хората да излязат и да протестират мирно. Българската полиция е там, за да бъде гарант за обществения ред. Няма да позволим определени хора и групи да опорочат мирния процес", заключи директорът на СДВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианец пое баскетболния Байерн
Италианец пое баскетболния Байерн
Превозвачи на протест на "Дунав мост": Върнете винетките
Превозвачи на протест на "Дунав мост": Върнете винетките