Премиерът Борисов: Мъчно ми е за полицаите и за невинно битите хора, целта е да се окървавяват протестите

от БНТ
10:15, 15.07.2020
5762
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов обяви пред министрите си, че му е мъчно за битите полицаи, пострадалите протестиращи, но смята, че целта на провокаторите на демонстрациите пред Партияйния дом, е била да се окървави протеста.

По думите му винаги е бил на страната на протестиращите, подкрепяли са ги, срещали са се и са решавали проблемите им.

"Мъчно ми е много, че разединението на нацията в момента е толкова силно, не знам как ще преодолеем следващите месеци. В същото време виждате Великобритания, Франция... отново се връщат към много от мерките, които важаха.

У нас не вярват, не изпълняват мерките. Тревожен съм от това, което докторите казват, че наесен това ще ни изиграе лоша шега. Икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят, нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри, ще става по-лошо", настоя Борисов.

Не сме спрели увеличението на доходите. Към този момент не теглим заем, влизайки в подобна ситуация държавата трябва да бъде много консолидирана. Договорили сме най-много пари за България и трябва да ги защитим на най-важния съвет на ЕС. Има вот на недоверие, ще ги гледаме, няма да се спирам на сценаристите и всичко, което през времето се случи", коментира още премиерът Борисов.

"След това направиха записи, чекмеджета и т.н. Тези хора, които сега протестират за социални придобивки, с мерките, които въвеждахме, доходите им паднаха. Не е като да си работи икономиката нормално. Ако успеем да държим по този начин финансите на държава, ще завършим годината все едно сме края на 2018-а, началото на 2019-а. Това ще е максимумът. Да се концентрираме върху справедливите искания и да мине Европейския съвет.

"Ако нямаме план за стабилност, с коалиционните партньори и включително с опозиционните партии, какво ще се прави в идните месеци? Никой не може да се справи сам. Прекрасно знам какво могат организаторите на протеста - Румен Петков, Мая Манолова и всички, които са там. Мъчно ми е за полицаите и за невинно битите хора. Виждате, взривяват се бомби сред хората. Целта е да се окървавят протестите. Емоциите никога не са били добър съветник. Много пъти България е тръгвала по такъв път и много пъти после се е вайкала", допълни министър-председателят.

"Няма да коментирам вчерашните записи, защото сме там само аз и Горанов, защото влязохме в Банковия съвет и повече няма да могат да се фалират банки и да изнасят пари.

Нека спазваме конституцията и парламентарните процедури и пазете полицаите, пазете гражданите. Взаимно се пазете, защото и полицаите са хора и като ги удрят по главите с тези бутилки, и при тях също важи правото да защитят колегите си и тогава стават тези грозни неща. Чуваме ви, мислим неща за подпомагане във всяка една сфера", настоя Борисов.

Премиерът се обърна и към президента и опозиционните партии.

"Предстоят много тежки месеци, и ако има друго правителство, тогава всички ще питат: Къде ни е съгласието и единението. Ние нищо не искаме, има няколко месеца до изборите. Работим по поръчката за машинното гласуване. Някой не иска машинно гласуване, защото при едни предсрочни избори, няма да има машини.

Единственият суверен си е народът, той определя кой и как управлява. Винаги сме побеждавали в честни избори, много пъти. Спазваме Конституцията и демокрацията", категоричен беше премиерът.

Бойко Борисов посъветва вътрешния и военния министър да отидат до парламента и да обяснят пред депутатите за битите полицаи и арестите на протестите. В никакъв случай не упреквайте хората, които идват да протестират със социалните си искания. Желанието им за оставка на това правителство няма да им подобри правителството. Договор мога да сключа с тях, че през ноември, декември, януари, положението им ще е по-тежко. Казвам го добронамерено, допълни министър-председателят.

И забрани на правосъдния министър Даниел Кирилов да пише във фейсбук, защото ситуацията не е смешна, а той така само възпалявал протестите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Краев се разписа при победа на Жил Висенте в драматичен мач (видео)
Краев се разписа при победа на Жил Висенте в драматичен мач (видео)
Елина Свитолина почти сигурно ще пропусне "Ю Ес Оупън"
Елина Свитолина почти сигурно ще пропусне "Ю Ес Оупън"