НОВИНИ

Гореща нощ на протести, спокойно утро пред парламента. Депутати за вота на БСП

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:20, 15.07.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Очакванията за нови протести, преди началото на работния ден на депутатите, не се оправдаха и всичко пред Народното събрание е спокойно.

Прави впечатление обаче засиленото присъствия на силите за сигурност - полиция, жандармерия и патрулки.

Протестиращи няма, а движението в района е нормално, въпреки твърденията на организаторите, че днес ще блокират дейността на парламента, в деня, в който БСП внася поредния си вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ на тема корупция.

Пред БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че именно в инструментите на опозицията е да внася вотове.

"Ще видим мотивите и вероятно другата седмица ще го обсъдим и ще стане ясно дали този пореден вот, за пореден път няма да мине. Убедена съм, че няма да мине", настоя тя.

"Няма как да коментирам провокациите на протеста снощи, защото е ясно на всички, че ставаше въпрос за провокации. Мисля, че е ясно за всички, че те бяха организирани, за непредубедените е ясно кой ги организира. Жалко е, че млади хора са използвани от провокатори. Много ми с иска те също да си дадат сметка, че всъщност протестирайки за техните каузи... Дали не вършат работа на някой друг?", попита Стоянова.

На свой ред лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви, че партията му подкрепя правото на мирен протест.

"Аз обаче се чудя на какво основание БСП внася вот на недоверие, след като хората имат абсолютно недоверие и спрямо тях. Те казват: не искаме ГЕРБ, но не искаме и БСП. Не искаме правителството, но не искаме и Радев, така че хубаво е да се замислят, малко да се смирят и наистина да почнат да работят в интерес на хората. Те 30 години са доказали, че не могат да го правят, по-добре е да си подават оставките всички, защото не само Паунов е този, който е бил на хранилка при Божков. Ако те са последователни, аз мисля, че групата на БСП доста ще оредее, а групата на независимите ще стане доста многолюдна", настоя той.

Валери Симеонов, който е лидер на НФСБ, обяви, че БСП имат правото да си внасят вотове, но "ще го гласуваме и ще го отхвърлим".

Той коментира и снощните протести, които късно вечерта ескалираха пред сградата на бившия Партиен дом.

"Нищо ново под слънцето, платените агитки, платени протестиращи, вчера разбрахме откъде са платени. Говоря за част от тях. Явно така ще бъде и занапред, докато полицията не установи организаторите на местно ниво и не ги хвърли в ареста", заключи националистът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и БСП с декларации срещу ескалацията на напрежението на протеста снощи
ГЕРБ и БСП с декларации срещу ескалацията на напрежението на протеста снощи
Поне още 3-ма лекари и 6 медицински сестри са нужни за борбата с Covid-19 в Пловдив
Поне още 3-ма лекари и 6 медицински сестри са нужни за борбата с Covid-19 в Пловдив