Една четвърт от населението на ЕС е поне с по една доза ваксина срещу COVID-19

от БНТ , Източник: БГНЕС
19:20, 04.05.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Европа
една четвърт населението поне една доза ваксина covid
Слушай новината

Резултатите показват, че Европа сега напредва с ваксинации след объркания старт през първото тримесечие, което беше лишено от дози поради недостиг на доставки от "Астра Зенека". Днес към обяд 25,1% от населението на ЕС от 446 милиона души са получили поне една инжекция, според AФП, обобщила официалните здравни данни от всяка държава от ЕС.

„Ваксинацията набира скорост в целия ЕС: току-що преминахме 150 милиона ваксинации“, написа туит Фон дер Лайен. "Една четвърт от всички европейци са получили първата си доза. Ще имаме достатъчно дози за ваксиниране на 70% от пълнолетните в ЕС през юли."

Събраните данни на AФП показват, че 112 милиона души в Европа са получили поне една инжекция, като са приложени над 153,8 милиона дози. Най-малко 41,9 милиона души са били напълно ваксинирани, което възлиза на 9,4% от населението. Засиленото темпо означава, че ЕС може да очаква да види 70% от своите 365 милиона пълнолетни имунизирани до края на юли.

Докато ЕС сега се придвижва напред с програмата си за ваксинация, той все още изостава от богатите страни, САЩ и Великобритания, в прилагането на инжекции. Всички те инвестираха средства през миналата година, за да осигурят достъп до обещаващи ваксини. В САЩ 31,9% от населението си напълно ваксинирани. Във Великобритания това са 22,8 на сто. Израел, който е ръководил света, има 58,5% от относително малкото си население, напълно ваксинирани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Воложанина спечели селекцията за национален отбор при грациите
Воложанина спечели селекцията за национален отбор при грациите
Борисов: Гоце Делчев е един от най-силните символи на общата ни история с Република Северна Македония
Борисов: Гоце Делчев е един от най-силните символи на общата ни история с Република Северна Македония