Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Едва 4.3% от учителите у нас са на възраст 21-30 години

от БНТ
15:07, 30.11.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Образование
учителите нас възраст години
Слушай новината

Трябва да има увеличение на инвестициите в учителите, като продължаваща квалификация, субсидии за първоначална квалификация, стимули за трудова заетост, програми за дейности на нови институции. Това обсъдиха експерти от Министерството на образованието и науката в дискусия на тема „Пътна карта на политиките за учители в България“.

Основните констатации са, че трябва да се обърне повече внимание на разработването и реализацията на инвестиции в продължаващата квалификация на учителите, а съществуващите форми на практиките за продължаваща квалификация не са синхронизирани, казаха на конференцията.

Проблем пред родното образование е застаряването на учителите.

36.1% от тях са на възраст между 51 - 60 години, 17% са над 60-годишна възраст. Едва 4.3% от учителите са на възраст между 21 - 30 години. Вдигането на учителските заплати е увеличило бройката на младите учители, но техният процент все още е прекалено нисък, за да твърдим, че проблемът е решен.

Регионите, които имат най-ниски резултати на тестовете PISA са тези, които имат и най-голям брой неквалифицирани учители. На много места в страната учителите, които преподават нямат квалификационна степен.

В областите Добрич, Разград, Силистра, Търговище, Шумен 37% от учителите нямат такава степен, а в област Видин са почти 40%. От Министерството на образованието и науката предлагат спешни мерки, за да се разреши този проблем.

Част от идеите са да се въведат индикатори за стандартен преглед и анализ на работната сила, както и индикатори, които да наблюдават нивото на дейност за продължаваща професионална квалификация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гимнастичките представиха календар за 2022 година (Снимки)
Гимнастичките представиха календар за 2022 година (Снимки)
Заловиха издирвания стрелец от Сърница
Заловиха издирвания стрелец от Сърница