НОВИНИ

ЕК дава 100 млн. евро за създаването на иновативни "долини" в общността

bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 16.11.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Бизнес
Слушай новината

Европейската комисия е отделила 100 млн. евро за създаването на общо 100 регионални иновативни "долини" в Европа, които имат за цел подобряването на икономическото и социално състояние на по-изоставащите региони. "България вече има два одобрени проекта, единият от които е на Аграрния университет", съобщи в Пловдив еврокомисар Илияна Иванова. Иновациите са част от ресорите на българския еврокомисар.

Парите ще се отпускат не на квотен, а на конкурентен принцип. Респективно шанс за финансиране ще имат най-добрите проекти. Затова Иванова препоръча повече български региони да участват в програмата, като обединят сили, ресурс и капацитет, което би довело и до привличането на допълнителен ресурс.

"Целта основно е да бъдат подпомогнати по-изоставащите региони, каквито са част от страните в Централна и Източна Европа. Така се дава възможност тези по-изоставащи региони да се съберат заедно с региони, които са по-напреднали, да се създадат възможности за местните общности, бизнес, образование, научноизследователски организации да бъдат заедно и по този начин да бъде наваксан този процес на изоставане", подчерта още българският еврокомисар.

Тя бе специален гост на кръгла маса в Аграрния университет в Пловдив, посветена на биоикономиката и иновативната екосистема в област Пловдив. В дискусията участваха представители на всички пловдивски висши училища, които изразиха надежда за по-голяма подкрепа, която да изведе българските иновации от задните позиции на европейската класация.

Автор: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Липса на кворум: Депутатите не успяха да вземат решение за вота на недоверие
Липса на кворум: Депутатите не успяха да вземат решение за вота на недоверие
Милош Керкеш: България ще бъде различен отбор с нова философия
Милош Керкеш: България ще бъде различен отбор с нова философия