НОВИНИ

ЕК планира поредица от проекти, които да оценят риска пред плурализма и свободата на медиите

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:38, 12.10.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Европейската комисия с подкрепа на Европарламента планира да организира поредица от проекти, които да оценят риска пред плурализма и свободата на медиите и да насърчат разследващата журналистика. Целта е да се увеличи финансирането на тези проекти по линия на следващия бюджет.

За първи път ще има специално перо за медийния плурализъм. Това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Тя се включи онлайн от Брюксел в Международна конференция за свободата на медиите в България, организирана от евродепута Елена Йончева.

Като сериозни проблеми бяха посочени медийната свобода, политическа и икономическа зависимост на медиите, тревожно разпространение на фалшиви новини, заплаха, саморазправа и насилие на отделни журналисти.

Йончева посочи, че за последните 10 години България е паднала от 34 на 111 място в класацията за свободата на медиите. Подготвя се резолюция за медийната свобода, която ще бъде приета до края на година.

Вера Йоурова - зам.-председател на Европейската комисия и комисар по ценностите и прозрачността: В доклада за България са изложени нашите притеснения, свързани с липсата на прозрачност за собствеността на медиите и разпределението на рекламните дейности. Много журналисти са обект на политически натиск. Друга притеснителна тенденция е, че някои сдружения на медиите съобщават за физическа саморазправа с журналистите в България, както и кампании срещу разследващи журналисти, които разобличават корупционни практики - те стават обект на съдебно преследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бус и камион се сблъскаха на булевард в Русе
Бус и камион се сблъскаха на булевард в Русе
Брюксел предлага общ цветови код за COVID-19 за целия ЕС
Брюксел предлага общ цветови код за COVID-19 за целия ЕС