НОВИНИ

ЕК предложи създаването на обща европейска диплома

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:19, 27.03.2024
Чете се за: 02:42 мин.
По света
ректори мон готвят концепция обединяване университети
Слушай новината

ЕК предложи днес създаването на обща европейска диплома, която да бъде издавана от няколко университета в различни държави от ЕС, и която да се признава автоматично в останалите страни. Европейската диплома ще бъде доброволна и няма да замества степени, които са получени на национално ниво.

Целта на новата диплома е студентите да могат да учат в различни държави и на различни езици, с автоматично признаване на кредити и учебни програми. Брюксел се надява да намали бюрократичните пречки пред сътрудничеството между институциите за висше образование. Предвижда се общата европейска диплома да бъде обозначавана със свой знак. Тя ще може да бъде издавана от университетите или от общоевропейска университетска организация. През следващите месеци предложението на Еврокомисията ще бъде обсъдено от държавите-членки и всички заинтересовани страни във висшето образование.

“Европейската степен е нещо, което ще бъде много по-материално, по-осезаемо, нещо, което хората ще могат да разберат. Както всички добри идеи, и тази е проста - идеята е да се позволи на европейските университети да се свързват, да си сътрудничат и доброволно да предоставят обща европейска образователна степен. Това е тенденция, която вече си пробива път. Много европейски университети вече обединяват усилия и работят заедно - и в областта на Еразъм, и в академичните изследвания, и в приравняването на своите учебни програми”, каза Маргаритис Схинас - зам.-председател на ЕК.

“Предлагаме нов тип образователна степен за бакалавър, магистър и доктор - на доброволен принцип. Това би било от полза за студентите, те биха могли да следват в различни държави, на различни езици, с автоматично признаване на техните резултати. Така те биха могли да получат най-доброто образование от няколко университета, което би им дало предимство на пазара на труда. Самите университети и техният състав също ще се възползват от тази възможност, за да създават нови сътрудничества и обединяват ресурси. Те ще имат възможност да изпробват нови педагогически методи. Новата образователна степен ще гарантира признаването на квалификации в рамките на целия ЕС”, добави Илияна Иванова - еврокомисар по образованието, младежта и спорта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ върнаха празна папка - ще има ли избори 2 в 1 (ОБЗОР)
ПП-ДБ върнаха празна папка - ще има ли избори 2 в 1 (ОБЗОР)
Прокурорската колегия във ВСС изслуша петима магистрати по случая "Нотариуса"
Прокурорската колегия във ВСС изслуша петима магистрати по случая "Нотариуса"