НОВИНИ

Екатерина Дафовска обвини спортния министър, че е приел „опозицията“, но не и нея

Екатерина Дафовска
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:16, 23.03.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Председателят на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска отговори, макар и задочно, чрез съобщение във Фейсбук, на острата реакция на спортния министър Радостин Василев на думите на олимпийската шампионка, че в централата я карат на мускули и заеми.

Тя коментира изказването на Василев, който заяви, че федерацията е от малкото, които са получили целево финансиране от държавата в началото на годината.

Екатерина Дафовска обвини министъра, че вече се е срещал "в кабинета си представители на „опозицията“ в българския биатлон", но за нея "вратата на кабинета му е затворена".

Ето и цялото изявление на олимпийската ни шампионка по биатлон:

Скъпи приятели,

Агресията не винаги e добър съветник. Не мога да си обясня настървението, с което министър Радостин Василев атакува легитимните ръководства на българските спортни федерации. Отказът му да се срещне с президентите на федерациите е отказ да чуе техните проблеми, но и техните предложения за оптимизиране на дейността. Същевременно, докато министър Василев е така е „принципен“ в намерението си да не се вижда с шефовете на отделните спортове, същият вече прие в кабинета си представители на „опозицията“ в българския биатлон. Как за мен - като легитимен ръководител на този спорт, вратата на кабинета му е затворена, а за водачите на опозицията – широко отворена…

Министър Василев вероятно е неосведомен или е подведен, тъй като в последните 10 години българският биатлон е спечелил 22 медала и записал 69 класирания в Топ 10 на големи шампионати - европейски и световни първенства и купи. Наред с цитирания от него световен вицешампион, европейски шампион и носител на Световната купа за младежи Благой Тодев, България завоюва бронз при девойките от първенството на планетата в САЩ тази зима и това би трябвало да е известно на един министър на спорта. Също така, ако беше проверил, Радостин Василев щеше да открие, че на миналогодишното световно младежко първенство България има 4 класирания сред първите 10 на планетата. А и когато оценява дейността на федерацията в последните 10 години, един министър би трябвало да знае, че от 2019 г. българският биатлон има световен вицешампион за мъже (определен и за Спортист № 1 у нас за годината), което не се бе случвало никога досега в историята.

В интерес на истината БФ Биатлон се е разплатила с НАП миналия петък, а закъснението е поради забавените вече три месеца бюджетни средства към всички федерации, което се случва за първи път в Министерството на младежта и спорта. Това е много по-голям проблем за целия българския спорт, отколкото цитираните наредби и нормативни уредби. Защото заради безпаричието се наложи с лични средства да плащаме текущите разходи и заплати на състезатели и треньори.

Убедена съм, че конфронтацията и отказът от диалог не са в полза на българския спорт. Министър Василев има подадената ми ръка за доброто бъдеще на българския биатлон...

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС: Премиерът разпространи неистини срещу ДПС и Делян Пеевски в интервю пред "Обзървър"
ДПС: Премиерът разпространи неистини срещу ДПС и Делян Пеевски в интервю пред "Обзървър"
Гранична полиция: Над 51 000 украинци са останали у нас от началото на войната
Гранична полиция: Над 51 000 украинци са останали у нас от началото на войната