Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Екатерина Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 03.04.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Политика

Планът "Маршал" ще бъде следващият европейски бюджет, след като се овладее първата вълна от епидемията. В еврозоната дебатират помощта, за разлика отпреди 12 години, вече има създадени механизми. ЕК също реагира – 812 млн. лева много бързо са осигурени от европейския бюджет, тези средства сега са на наше разположение. Зелените коридори работят. Това заяви в студиото на "Панорама" вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Според вицепремиера България следва най-добрите световни практики, а в някои случаи ги създаваме. Идеята за подпомагане на бизнеса 60:40 е била анонсирана от България и Германия, впоследствие заимствана от другите държави и ЕК, каза Захариева.

Екатерина Захариева: Абсолютните цифри трябва да се сравняват с БВП. Сравнено с нашия, помощта е доста относима с други държави. Не мисля, че изоставаме.

По думите ѝ всяко едно правителство следи психическото състояние на хората, за никого не е лесно, но колкото по-стриктни са мерките, толкова повече ще съкратим периода.

Захариева заяви, че цел на МВнР е да съдейства за прибирането на тези българи, които искат. Срещаме трудности на европейско ниво за това да получим разрешение да кацне самолет от Европа. Все още има проблем в някои държави в Латинска Америка.

Екатерина Захариева: Има все още хора, по-малко са в трети страни, работим за това те да се приберат координирано.

При връщане в България нашите сънародници се поставят под строга карантина, увери вицепремиерът.

Според Захариева е фалшива новина, че ЕС е немощен и ни е изоставил. Тя припомни, че ЕС е помагал на Китай, тогава когато е имал нужда от лекарства и лекари. Германия, Франция, Австрия са изпратили много повече маски в Италия, отколкото Китай, допълни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин: Търпението на хората се изчерпва
Кристиан Вигенин: Търпението на хората се изчерпва
Мерки срещу COVID-19: "Гугъл" ще дава данни за местоположението на хората
Мерки срещу COVID-19: "Гугъл" ще дава данни за местоположението на хората