НОВИНИ

Екип на БНТ от Румъния: Над 3000 души са евакуирани след взривовете

bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 27.08.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Екип на "По света и у нас" е в румънския град Креведия. Днес населеното място е притихнало след вчерашните експлозии. Хората още се възстановяват от шока, предизвикан от трите взрива на бензиностанция. Над 3000 от жителите на градчето са прекарали нощта в колите си или в съседи. Районът в диаметър от 1 километър край инцидента продължава да бъде отцепен.

Вижте и още във включването на Ралица Маринова.

Има засилено присъствие на полиция и жандармерия.

"Връщах се от магазина и се срещах със съседа. Докато разговаряхме, чухме силен взрив. Помислихме, че са се сблъскали коли. Видяхме висок стълб от дим. Друг съсед ми каза, че се е взривило депото за газ. И когато погледнах натам видях една цистерна във въздуха. Последва силен звук и видяхме, че хората от района се разбягаха. Те ни казаха да бягаме също, защото може да последват други експлозии. Вятърът донесе до нашите къщи гореща вълна. Помислих си, че горя. Започнаха да пристигат пожарните автомобили и линейките, както и полицията. Дойде и хеликоптер. По-късно научихме, че двама са загинали. Оказа се, че са наши познати. Знаехме, че газ станцията работи без лиценз, но въпреки това си пълнехме там бутилките с газ, тъй като няма откъде другаде", заяви Николае Къмънару - жител на Креведия.

"Трябва да започна с това, че имаше голяма грешка при първите стъпки по действията на мястото. Говорих с някои от пожарникарите и те ми казаха и те ми казаха, че когато са пристигнали районът не е бил обезопасен от цивилни, журналисти и дори от ръководителя на отдела за кризисни ситуации в Румъния. Това е грешка, но тепърва ще видим какво ще каже правосъдието. От три години има проблем с тази газостанция. Беше затворена и не трябваше да работи, но както се вижда е работела. Човекът, който е работел тук ни каза, че е имал едно на ум, че ако умре, ще е заради тази газостанция, защото навсякъде е миришело на газ през цялото това време, но никой от властите не е почувствал, че тук има голяма опасност. Всички са усетили експлозията, тя не е била една или две, а цели три големи експлозии и това е резултатът, много от пожарникарите са в болници, много хора са в Италия, много хора, които се борят за живота си някъде в Брюксел. И това е голяма грешка на власите, защото не са следили какво става тук с тази инвестиция. В момента правят всичко, за да разберат какво точно се е случило там, но те мислят, че един от работещите е имал цигара в ръка, когато са местили маркуча с газта от една кола на друга", разказа Костин Соаре - журналист в ROMANIATV.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лориен, Страсбург, Реймс и Мец с победи във френската лига 1
Лориен, Страсбург, Реймс и Мец с победи във френската лига 1
Весела Димитрова: За Олимпиадата ще имаме две нови съчетания, и при най-големите спортисти се случват такива падения
Весела Димитрова: За Олимпиадата ще имаме две нови съчетания, и при най-големите спортисти се случват такива падения