НОВИНИ

Екип на БНТ участва в тестовите стрелби с новите бойни машини на Силите за специални операции

Николай Минков
от Николай Минков
11:45, 06.05.2022
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Нови бойни машини влизат на въоръжение в Силите за специални операции. Екип на БНТ участва в тестовите стрелби.

Това е 7,62 мм картечница, с която е снаряжена бойната машина на специалните сили. Тя позволява да се води точна стрелба на дистанция между 800 метра и километър и 200.

Част от машините са с дистанционно управляема огнева куполна система, в която стрелецът, напълно защитен, следи целите на дисплей, компютър изчислява отстоянието да тях, автоматично прави нужните корекции, при което стрелбата е изключително точна. А камерите за дневно и нощно виждане позволяват да се води бой при всякакви условя, през цялото денонощие.

Само след 5-минутен инструктаж от испански експерти, пристигнали специално за тестването на огневата система на машината, редник Милков успешно поразява целта при стрелба от място и в движение.

"Много лесно се работи, интуитивно с картечницата. За прецизна, точна стрелба е идеална", заяви редник Владимир Милков.

"В изпитанията, които вървят в момента, дават отлични показатели при стрелба и от място и във време на движение, както денем, така и нощем, и мога да кажа, че многократно надхвърлят заложените параметри в спецификацията на машината", заяви ген. майор Явор Матеев - командир на Силите за специални операции.

Машините са базирани на шаси и двигател от Форд-550, с 10-степенна автоматична трансмисия. Майор Стефан Пасков, който тества ходовите възможности не скрива, че е впечатлен от показаните качества.

"Машината се представя повече от перфектно. На пресечен терен машината има доста големи способности, тъй като позволява преодоляването на 60-градусов наклон с преден ъгъл на изкачване и със страничен 30 градуса. Освен това възможността с автоматична скоростна кутия, когато работи предимството е, че и двете ръце са свободни. Дори и водачът може да стреля през бойниците за тази цел. На пресечен терен, в зависимост колко е пресечен, машината може да достигне до 60-70 км. На нормален асфалтов път скоростта е над 120 км", каза майор Стефан Пасков.

Всички машини са снабдени с ултракъсовълнови и късовълнови радиостанции, последен модел, които осигуряват защитена комуникация. Освен бронировката на купето те имат допълнително усилена бронировка на пода срещу поразяване от мини.

"Стремили сме се всички нужди да покрием на специалните сили, така че да можем да изпълняваме задачи и в райони, където се очаква силен противник, борба с тероризъм и т.н. или когато се налага мобилно и бързо да се придвижваме в определен район", каза ген. майор Явор Матеев - командир на Силите за специални операции.

Осигурена е пълна гаранционна 5-годишна поддръжка.

"Като в тази гаранция в рамките на 5 години влиза цялото сервизно обслужване по подмяна на всякакъв вид консумативи, което се наложи. Това е голяма икономия за нас и виждате при какви условия е сключен този договор. Автомобилите са от 10 различни типа, като съвкупността от всички тези съвременни средства осигурява това, от което се нуждаем от години - висока мобилност и маньовър на нашите формирования. Дава ни нужната огнева мощ. Дава ни нужната защита. Дава ни съвременните възможности за командване и управление, както и съвременни способности за медицинска евакуация на личния състав и за евакуация на пътни превозни средства", коментира ген. майор Явор Матеев - командир на Силите за специални операции.

Към този момент Силите за специални операции са приели около 50 машини от общо 98, като амбицията е до края на годината всички да бъдат в строя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юрген Матай ще зарадва най-малките фенове на ЦСКА преди мача със Славия
Юрген Матай ще зарадва най-малките фенове на ЦСКА преди мача със Славия
Навършват се 106 години от създаването на Берое
Навършват се 106 години от създаването на Берое