НОВИНИ

Осветиха бойните знамена и знамената светини

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:44, 06.05.2022
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

По традиция тържественият водосвет на бойните знамена и знамената светини беше пред Паметника на Незнайния воин в София. Бяха отдадени почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. При изпълнението на националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта. Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп прочете молитва за успех на народа и благослови знамената и представителните роти. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй.

Военният министър Драгомир Заков обясни, че в момента армията изпълнява много задачи - едната е свързана с активно наблюдение, предвид войната в Украйна и динамичната среда за сигурност в района. Поставени са задачи да подпомагат силите на вътрешното министерство по охрана на южната ни граница, заради мигрантския натиск от юг. Помагат и при посрещането на бежанци от Украйна. Това, по думите му, е причина и в първия след края на пандемията празник парад отново да няма. Така Денят на храбростта започна с освещаване на бойните знамена и знамената светини, отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. В тържествения ритуал участваха Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената светини и представителни блокове на Националната гвардейска част. След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин.

При изпълнението на химна на Република България бяха произведени 20 артилерийски салюта. Държавният глава отбеляза, че войската ни винаги е била стожер на българската държавност и на народа ни, в дни на най-тежки изпитания. Президентът коментира и решението на Парламента за предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна. Според Румен Радев не трябва да се дълбае разделение в обществото и е недопустима заради войната в Украйна да има сблъсъци в центъра на столицата. Държавният глава каза още, че всеки, който въвлича България във войната, трябва да бъде готов да понесе своята отговорност.

"Войната, която бушува непосредствено до нас, и която доскоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват националната сигурност. Партиите пренебрегват здравия разум. Защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък. Той ще се разраства. И аз очаквам наистина разумни решения, защото самата формулировка "военнотехническа помощ" е достатъчно разтеглива и рискована. Пропуска се и нещо, което Вацлав Клаус напоследък каза. Той нито е комунист, нито е пропутински ориентиран. Той каза, че бягството от преговори и отиването в сферата на да доведем тази война до победен край, до победа, означава удължаване на този конфликт с всички последствия, означава самоликвидация - икономическа на Европа. И явно ние сме се запътили натам", каза Румен Радев.

Премиерът също присъства на церемонията, но не говори пред журналисти. По-късно във Фейсбук профила си Кирил Петков написа, че Българската армия е институцията, която се ползва с най-висок обществен авторитет, уважение и доверие в обществото. Военнослужещите са носители на висок морал и отговорност, проявявани с еднаква решимост както в бурни исторически моменти като сегашния, така и в годините на мирен живот. Според министър-председателя българското правителство прави всичко необходимо за изграждане на съвременна и боеспособна българска армия - достоен съюзник на страните от евроатлантическата общност. Честванията по повод празника продължават и в този момент. Пред сградата на президента се изпълнява традиционната церемония по тържествена смяна на почетния караул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ участва в тестовите стрелби с новите бойни машини на Силите за специални операции
Екип на БНТ участва в тестовите стрелби с новите бойни машини на Силите за специални операции
Кирил Петков: Признателен съм на българските военни за техния професионализъм
Кирил Петков: Признателен съм на българските военни за техния професионализъм