НОВИНИ

Ексклузивно: Под обстрел в Херсон. Разказ от първо лице

Александър Марков
от Александър Марков
20:23, 22.12.2022
Чете се за: 04:47 мин.
Европа
Слушай новината

Да се взриви артилерийски снаряд на сантиметри от теб и да оцелееш. Историята не е от филм, а действителна.

Пред "По света и у нас" за живота в украинския град Херсон разказва журналистът на свободна практика Клаудио Локатели. В свирепите условия на войната - без електричество, вода и на километри от фронта - ексклузивен разказ на италианския журналист пред Александър Марков.

Артилерийско попадение. Случва се на сантиметри от автомобила на журналиста Клаудио Локатели и екипа му в херсконското с. Антоновка, североизточно от Херсон.

В секундите след шока Клаудио и екипът му успяват да се изтеглят.

"Много осколки се врязаха в автомобила ни, но за щастие аз получих само леки наранявания", казва Клаудио Локатели, журналист на свободна практика и допълва:

"Нямам по-сериозни рани. Раните са в ухото и по врата ми. След атака не чувах добре няколко часа. В ухото ми се вряза парче от пръснатото стъкло, а не от снаряда".

Клаудио и екипът му отишли в селото, търсейки възможност да разговарят с местните след освобождението на града. На метри е река Днепър и разрушеният Антоновски мост.

"Когато наближихме селото, целта ни беше да стигнем до гробището", споделя Клаудио.

"Отбихме и решихме да се прикрием до стената на една къща. Точно в момента, в който паркирахме колата и изключихме двигателя за една секунда, прогърмя взрив. Ударната вълна се вряза в автомобила ни, имаше много осколки. Някои от тях изпочупиха страничните стъкла. Задната ни дясна гума буквално експлодира".

Според Клаудио артилерийският обстрел по тях е бил целенасочен и е идвал от руските позиции на 1,5 км - на източния бряг на Днепър.

Клаудио разказва, че са били обстрелвани с умисъл:

"Първо, автомобилът ни беше професионално маркиран с надписи "Преса". Второ, нямаше никакви украински военни позиции в района. Нямаше други цивилни или коли освен нашата. Небето беше чисто и имаше ясна видимост от източния бряг на Днепър".

Клаудио, който е бил боец към Сирийските сили за защита на народа, работил е в Афганистан и Украйна като журналист - сега иска да чуе от местните в Херсон как живеят.

"Местните хора описват живота след освобождението като труден", казва Клаудио. "Това е много интересно и противоречиво. Когато градът е бил под руска окупация и след това е освободен, към него не е имало мащабни атаки, така че повечето сгради все още стоят. Сега, когато градът е освободен, руснаците атакуват и нанасят много щети. Има и много убити", казва Клаудио.

Електричество почти няма, няма и вода. Където и да си навън, снаряд, ракета или дрон буквално може да те уцели.

"Няма електроенергия в няколко района на града, така че използваме много генератори и батерии. През последните няколко дни няма вода. Използваме бутилки с вода за всяка най-малка нужда", разказва ни Клаудио.

За пореден път Клаудио се измъкнал на косъм от смъртта.

"Имаше 3-сантиметрова осколка, която се беше врязала във вратата на автомобила", спомня си журналистът. "По принцип тези осколки могат да минат през вратата. Можеха да се врежат в хълбока ми, в стомаха и дробовете. Наистина беше животозастрашаваща ситуация. Ако бяхме отворили вратата секунда по-рано, щяхме да сме мъртви. Най-вероятно", казва той.

Украинската полиция в Херсон е започнала разследване на обстрела - за възможно военно престъпление. От началото на войната в Украйна са загинали 12 журналисти, според Международната федерация на журналистите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от елените на Дядо Коледа пристигна в Русе
Един от елените на Дядо Коледа пристигна в Русе
Алберт Попов 9-и след първия манш в Мадона ди Кампильо
Алберт Попов 9-и след първия манш в Мадона ди Кампильо