НОВИНИ

Експерт разби една от най-спряганите версии: Автобусът на "Струма" е имал спирачен път

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:10, 24.11.2021
5698
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сгрешена и избледняла хоризонтална маркировка, липса на пътни знаци, лошо състояние на светлоотразителите, евентуална контрабанда на горива или човешка грешка са част от възможните причини за тежката катастрофа с 45 загинали на магистрала "Струма". Това съобщиха експерти по пътна безопасност в "Денят започва" по БНТ.

Полицейски патрули на мястото на инцидента допускат само експерти и разследващи. Те трябва да установят движението на автобуса, местата на които е почивал, както и скоростта, с която се е движел.

Автомобилният състезател Румен Дунев разби една от най-спряганите версии за шофьора на автобуса-убиец, липсата на спирачен път и заспиване на шофьора.

На два пъти има спирачен път. Единият път е малко преди островчето, преди автобусът да се удари в островчето. И втория път малко преди да се удари във втората мантинела. Шофьорът на автобуса не е бил заспал. Малко преди инцидента има ремонт на пътя, където се минава от една лента в другата, където пътя е стеснен, т.е. той ако почва да заспива, то той ще направи инцидента там.

Дунев твърди, че автобусът се е запалил още преди да отнесе мантинелата на отбивката.

Защото и от снимки, които има, мантинелата, първата която удря, също гори и направихме доста детайлен оглед дали проблемът не е от спукана гума. Имаше следи.

Посочва още, че ако автобусът е спукал гума, трябва да има следи от нея и от от джантата по асфалта.

В момента, когато той се качва на островчето, там няма следи от джанта и от гума, което ни навежда на мисълта, че първо е имало взрив в автобуса. След това шофьорът е тръгнал да се прибира първо вдясно и да намалява скоростта, защото след удара автобусът буквално с много малка скорост е отишъл в лявата лента и понеже е тежък, е скъсал мантинелата и е попаднал в един капан между двете мантинели.

Видео експеримент: Сигнализиран ли е добре фаталният участък на АМ "Струма"?

Известният автомобилен състезател Димитър Илиев пусна в интернет клип, в който анализира цялото трасе, по което е минал автобуса преди фаталния сблъсък.

Констатира липсва на адекватни указателни знаци за фаталната отбивка, избледняла маркировка която не оказва, че на завой на магистралата предстои място за почивка, липса на достатъчна светлоотразителност на мантинелата, която е от опасен тип.

От Асоциацията на пострадалите в катастрофи допускат хипотезата за пренасяне на горива, които да са причинили пожара.

В интерес на истината е практика да се купуват запалими неща от там, включително газови бутилки и горива, тъй като горивото е изключително по-евтино в момента, отколкото при нас, смята Илия Тодоров, Асоциация на пострадалите от катастрофи.

Бойко Рановски: Много важно е да се установи дали автобусът се е запалил преди или след удара в мантинелата

Шефът на Автомобилната инспекция Бойко Рановски заяви, че чрез пътните камери и техническите средства на автобуса могат да установят дали шофьорът е почивал и с каква скорост се е движил.

Има такива камери, които могат да установят движението на автобуса, скоростта, с която се е движил и да се установят подробности по настъпване на това тежко произшествие.

Рановски посочи, че над 1500 повече са установените нарушения в автобусните превози само през тази година, като в момента се проверяват всички автобусни фирми. В момента се създава и електронна система, която автоматично ще прави проверка във всички регистри.

По темата работиха: Й. Миланова, Н. Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имало ли е пиротехника в изпепеления автобус на АМ "Струма"?
Имало ли е пиротехника в изпепеления автобус на АМ "Струма"?
Ивайло Иванов повежда джудистите на Европейско отборно първенство
Ивайло Иванов повежда джудистите на Европейско отборно първенство