НОВИНИ

Късо съединение е основната версия за пожара в с. Рояк. Апелативна прокуратура поема разследването

bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 24.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Късо съединение в електрическата инсталация остава основната версия за пожара в Дома за стари хора в село Рояк. Огнената стихия отне живота на 9 души. Оцелелите все още се възстановяват от шока.

Огледите вече приключиха. Назначени са пожаро-технически експертизи, които ще покажат точната причина за възникването на пожара.

Днес близки на загиналите поставиха цветя пред дома в село Рояк. Кампанията за подпомагане на оцелелите възрастни хора продължава.

Възрастните хора от дома в село Рояк имат нужда от вещи първа необходимост

Разследването на пожара в село Рояк вече е под специалния надзор на варненската Апелативна прокуратура. Решението е взето поради фактическата и правна сложност на случая и заради обществената му значимост.

Още подробности вижте в прякото включване на Мариана Малева.

Според управителя на дома Милена Мазурек периодично са правени проверки дали всичко е в изправност.

"Аз не за първи път казвам, че ние сме новите управители и собственици от 2 - 3 месеца, като през това време сме се старали, това може да бъде потвърдено, всичко да е наред", казва Милена Мазурик, управител на Дома за стари хора в с. Рояк.

В дома са настанени и хора с деменция, които често не могат да отговарят за действията си. Това породи съмнения дали е имало достатъчно персонал, който да се грижи за хората.

"Това са хора, които са с достатъчно богат опит. Така че това, което мога да кажа, е, че са направили всичко възможно и са достатъчно квалифицирани, за да се грижат за такъв тип хора", твърди Милена Мазурик.

Оцелелите от пожара в момента са настанени в хотел към общинския-спортен комплекс в село Аспарухово и се чувстват добре. Тъй като бяха евакуирани без личните им вещи, хората имаха нужда от топли дрехи. Жители на Дългопол и Рояк веднага се отзоваха на призива в социалните мрежи.

"Хората имат нужда от якета, по-плътни дрехи, вълнени чорапи, якета елеци... разчуствах се", казва Галена Великова от с. Рояк.

"Не сме очаквали, че цяла България ще бъде съпричастна към нас. Постоянно валят съобщения и обаждания", разказва Ралица Колева, доброволец.

"Най-вече отсега нататък имат нужда от спално бельо и от памперси и мокри кърпи", допълва заместник-кметът на община Дългопол Марияна Николаева.

Община Дългопол ще организира кампания за събиране на средства за ремонт на Дома за възрастни хора в село Рояк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пирогов": Пострадалите от АМ "Струма" са стабилни, но в тежко психическо състояние
"Пирогов": Пострадалите от АМ "Струма" са стабилни, но в тежко психическо състояние
Видео експеримент: Сигнализиран ли е добре фаталният участък на АМ "Струма"?
Видео експеримент: Сигнализиран ли е добре фаталният участък на АМ "Струма"?