Експерти: Не може да се изключи нито една версия за падането на МиГ-29

от БНТ
08:58, 11.06.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Към момента не можем да изключим нито една версия, макар тази за технически проблем да е много малко вероятна. Това няма да стане ясно, докато не бъде намерена черната кутия. От организационна гледна точка – би трябвало в такива извънредни ситуации да има предписани процедури как се действа, коментира по повод инцидента край Шабла с падналия изтребител МиГ-29 в "Денят започва" Тодор Тагарев, военен експерт и бивш министър на отбраната.

"Никой друг, освен пилотът, няма по-добра информация колко близо е до водата. Тогава, когато пилотът е фокусиран върху поразяването на целта, вниманието е насочено изцяло натам и е много по-трудно се следи останалата част от обстановката", допълни Тагарев.

МО: Пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 е загинал

"Надявам се, че този трагичен случай ще ни накара още веднъж да преосмислим цялостната концепция за изграждане на въоръжените сили на Българската армия. Много са проблемите – проблемите са и в техниката, морално и материално остаряла, проблемите са и в недостатък на ресурси за поддръжка. Ние трябва да преосмислим стратегията за развитие, защото пропуснахме много време и възможности", добави Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Какво се е случило с падналия изтребител МиГ-29 - хипотезите

Той заяви, че техниката трябва да бъде заменена, най-вече заради това, че сме в съюз – НАТО, с който тази техника е несъвместима.

Тодор Тагарев призова за превъоръжаване на Българската армия.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фалшива камера следи за скоростта в Силистренско
Фалшива камера следи за скоростта в Силистренско
Тайбе Юсеин се върна с бронз на тепиха
Тайбе Юсеин се върна с бронз на тепиха