НОВИНИ

Експерти: Не може да се изключи нито една версия за падането на МиГ-29

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 11.06.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Към момента не можем да изключим нито една версия, макар тази за технически проблем да е много малко вероятна. Това няма да стане ясно, докато не бъде намерена черната кутия. От организационна гледна точка – би трябвало в такива извънредни ситуации да има предписани процедури как се действа, коментира по повод инцидента край Шабла с падналия изтребител МиГ-29 в "Денят започва" Тодор Тагарев, военен експерт и бивш министър на отбраната.

"Никой друг, освен пилотът, няма по-добра информация колко близо е до водата. Тогава, когато пилотът е фокусиран върху поразяването на целта, вниманието е насочено изцяло натам и е много по-трудно се следи останалата част от обстановката", допълни Тагарев.

МО: Пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 е загинал

"Надявам се, че този трагичен случай ще ни накара още веднъж да преосмислим цялостната концепция за изграждане на въоръжените сили на Българската армия. Много са проблемите – проблемите са и в техниката, морално и материално остаряла, проблемите са и в недостатък на ресурси за поддръжка. Ние трябва да преосмислим стратегията за развитие, защото пропуснахме много време и възможности", добави Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Какво се е случило с падналия изтребител МиГ-29 - хипотезите

Той заяви, че техниката трябва да бъде заменена, най-вече заради това, че сме в съюз – НАТО, с който тази техника е несъвместима.

Тодор Тагарев призова за превъоръжаване на Българската армия.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшива камера следи за скоростта в Силистренско
Фалшива камера следи за скоростта в Силистренско
Тайбе Юсеин се върна с бронз на тепиха
Тайбе Юсеин се върна с бронз на тепиха