НОВИНИ

Млада жена от Малта избра да живее в българското село Голема Фуча

bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 11.06.2021
11850
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Любовта доведе жена от Малта в бобовдолското село Голема Фуча. От няколко години Кристина е избрала спокойния живот на село, вместо забързаното ежедневие на пренаселения остров в Средиземно море.

Кристина Валлетта за първи път идва в България през 2014 година, на гости при сегашния си мъж Антон. Тогава, освен в мъжа си, се влюбва и в нашата страна. След първото си идване е впечатлена от красотата на българската природа и се връща няколко пъти.

"Дойдох за първи път в Банско, където той работеше инструктор. Впечатли ме много красотата на планината Пирин и си казах "ще се върна и ще живея в България", споделя Кристина Валлетта.

Тя решава да напусне пренаселена Малта, след като в няколкото си идвания в България успява да обиколи голяма част от страната ни. Намира своето място в спокойствието на българското село.

"Впечатляват ме много старите села, които са ми много на сърце, като ми е мъчно, че няма много хора и селата изчезват", допълни Кристина Валлетта.

Български език започва да говори още докато е в Малта, където имала приятели от България.

"Не съм взимала никакви уроци, всичко, каквото знам, съм учила сама. Мисля, че се справям добре, защото чета и пиша на кирилица. Това е един от най-красивите и стари езици на света", добави Кристина Валлетта.

В бобовдолското село Голема Фуча Кристина открива своя рай заедно със съпруга си и малката си дъщеря, която кръстили на Света София. Местните помагат на малтийката, учейки я как сама да си отгледа биологично чисти плодове и зеленчуци.

"Тази година съм съдила праз лук. Има люти чушки, пипер, домати. Ще добавим нататък боб, грах и всичко каквото ядем. Природа, чист въздух, какво може да искаш повече. Направо мечта", каза още Кристина Валлетта.

Природата и чистият въздух са чудесно място да расте едно дете, казва Кристина. В бъдеще, когато порасне обаче малката София, нейната майка иска тя да обича, както красотата и спокойствието на България, така и малкия пренаселен остров в Средиземно море.

Автор: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Ангел Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен
Доц. Ангел Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен
Осъдиха на 18 месеца затвор нападателя на Макрон
Осъдиха на 18 месеца затвор нападателя на Макрон