НОВИНИ

Експерти твърдят, че в руска централа се изгаря непродадения на Европа природен газ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:14, 27.08.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Европа
Слушай новината

В руска централа близо до границата с Финландия всеки ден се изгаря природен газ на стойност около 10 милиона долара. Твърдението е на международна компания за енергийни изследвания. Финландски жители от пограничния район също съобщават за необичайно силни пламъци от руската централа. Според експерти, в централата най-вероятно се изгаря непродадения на Европа руски газ. Засега няма коментар на "Газпром".

Виролахти - по-малко от 40 километра делят най-югоизточната община на Финландия от руската централа Портовая. За необичайно големия пламък от газовите съоръжения местни жители съобщили в средата на юни. Оттогава експерти регистрират излъчване на голямо количество топлина от централата. Сателитни снимки също показват голям пламък над нея.

"Не знаем каква е причината голямо количество газ да бъде изгаряно от руснаците близо до границата с Финландия. Изгаря се в района, където започва газопроводът "Северен поток" за Германия. Но това е и място, където руснаците построиха завод за втечнен газ", казва Еса Вакилайнен, професор по устойчиви енергийни системи, Финландия.

Според специалистите над 4 милиона кубически метра природен газ се изгарят в Портовая всеки ден.

"Ако го обърнем в пари, всеки час изгарят около 1000 евро и това вече продължава няколко месеца. Разбира се, за производител на газ, това може и да не е голяма сума, но за обикновените хора това са много пари", смята Еса Вакилайнен.

Централата за втечнен газ Портовая се намира близо до град Виборг на брега на Финския залив, където "Северен поток - 1" влиза в Балтийско море.

От средата на юли доставките на газ от там са ограничени. Москва обяснява намаленото количество с технически проблеми. Според Германия става въпрос за чисто политически ход.

Изгарянето на газ е обичайна практика в подобни централи. Обикновено се прави по технически причини или заради мерки за безопасност. Експертите обаче изтъкват, че за първи път се наблюдава толкова продължително и толкова мащабно изгаряне в централа за втечнен газ.

"Това е и голям екологичен проблем, особено за района на Северния полюс. Отделянето на вредни емисии определено има ефект върху глобалното затопляне", добавя Вакилайнен.

Според изчисленията всеки ден при изгарянето на газ в Портовая се отделят 9000 тона въглероден диоксид.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов върна Николай Михайлов в групата на Левски за гостуването на Ботев във Враца
Стоилов върна Николай Михайлов в групата на Левски за гостуването на Ботев във Враца
Сребърен медал за Стилияна Николова в многобоя на Световната чалъндж купа в Румъния
Сребърен медал за Стилияна Николова в многобоя на Световната чалъндж купа в Румъния