НОВИНИ

15-годишният сириец, предизвикал катастрофата в Бургас, остава в ареста

bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 27.08.2022 (обновена)
Чете се за: 06:02 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Окръжният съд в Бургас наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на непълнолетния сирийски гражданин Омар Мохамед Али Аднан. Той е обвинен в умишлено предизвикване на катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицейски служители.

Съдът в Бургас беше категоричен, че сириецът трябва да остане в ареста. ДНК показва, че той е шофирал автобуса. Веднага след инцидента е напуснал мястото - първо с такси, после с влак. Както е известно, той често е напускал и бежанският център в Харманли, където е участвал и в сбиване. Днес прокуратурата го определи като мъж без никакви етични и морални ценности, отнемайки живота на полицаи, които са изпълнявали служебния си дълг.

Под строга охрана 15-годишният сириец Омар, който шофирал автобуса-убиец, беше конвоиран в съда. Обвиненият в причиняването на смъртта на двамата бургаски полицаи заяви пред магистратите, че не го е направил умишлено.

"След като слязох от моста, опитах да натисна спирачката, но тя не проработи. Признавам се за виновен, но съм непълнолетен и не искам в затвора", заяви Омар Аднан.

Според прокуратурата обаче мигрантите в автобуса, както и граничните полицаи, които са го преследвали, твърдят, че шофьорът не е опитал да спре, а дори е увеличил скоростта. Прокуратурата определи деянието като удар срещу държавността на страната ни и изрази съмнения за възрастта на сириеца Омар.

"Защото съгласно предоставената на съда в днешното съдебно заседание справка, която получих малко по-рано, има известно противоречие, че между данните, които са подадени от Държавната агенция за бежанците и една дата, която е посочена в самата характеристична справка – посочена дата, която се различава от данните, които ние сме получили като държавно обвинение", обясни прокурор Димитър Узунов.

Разследва се точната възраст на сириеца, тъй като ако е пълнолетен, може да получи доживотен затвор, а сега максималната присъда е 10 години.

"Тук ги регистрират с данните, които те самите заявят. Няма друг документ, от който да се установи каква е неговата възраст", каза адвокат Камен Кънев, служебен защитник на обвиняемия.

Пред адвоката си Омар разкрил каква е схемата за канала за мигранти, в която се включил доброволно.

"Бил е в центъра в Харманли, когато сам е поискал от някакъв, който е дошъл и за който, явно всички знаят, че се занимава с подобна дейност и е поискал да бъде включен, понеже му трябвали пари, за да помогне на близките си, които се намират в Турция. Той не е знаел каква сума ще му бъде дадена, ако успее да ги превози. Той е получавал от време на време инструкции за това къде трябва да отиде, включително и до мястото, където взема мигрантите, той от време-навреме е получавал инструкции – отиди там, отиди там. Той самият заявява, че организаторът и този, който движи цялата схема се намира в Турция", разказа адвокат Камен Кънев.

Мед. сестра, която първа пристига на мястото на трагедията в Бургас: Беше много тежка гледка

А малко преди фаталната катастрофа рано сутринта в четвъртък, преследваният автобус за малко не предизвикал друга катастрофа с линейка. Разказва ни го Христина Атанасова, която е била първият медик, отзовал се на сигнала за трагедията.

"Спряха колегите от Созопол, които са се прибирали от шокова зала, където са водели спешен пациент и те казаха, че са видели автобуса. Този автобус всъщност е засякъл тях, някъде по пътя от Созопол насам. Те съвсем емоционално разказаха как е можело и те да пострадат и въпреки всичко спряха да помогнат като видяха, че е този автобус", каза Христина Атанасова, ЦСМП-Бургас.

Христина трудно сдържа сълзите си, докато е на мястото на инцидента, защото още в първите минути осъзнава, че е познавала полицаите.

"Беше много тежка гледка. Трудно се говори за подобна ситуация. Поетапно ги вадиха и двамата пациенти, което означава, че имахме възможност, ако е имало някакъв шанс, да направим каквото и да е за тях. Качихме ги в линейките, направихме кардиограма, освободихме им дихателните пътища. Кардиограмите бяха достатъчно показателни", разказа още Христина Атанасова.

А разследването е установило, че трафикът на мигрантите е трябвало да стане по-рано, но първият автобус, с който са се придвижвали Омар и неговите съучастници се развалил и за това купили по спешност този от Харманли.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Кирилов: Дойдох в ЦСКА 1948 не само заради добрите финансови условия (Видео)
Радослав Кирилов: Дойдох в ЦСКА 1948 не само заради добрите финансови условия (Видео)
Манчестър Юнайтед надви Саутхемптън след страхотен гол на Бруно Фернандеш
Манчестър Юнайтед надви Саутхемптън след страхотен гол на Бруно Фернандеш