НОВИНИ

Екстрадираха в Германия 23-годишния Иван Тилев, близките му нямат контакт с него

bnt avatar logo
от БНТ
20:51, 02.11.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

23-годишният служител на колцентър Иван Тилев, който беше обвинен от германските власти за участие в организирана престъпна група, вече е екстрадиран, съобщиха неговите близки пред БНТ.

До изпълнението на европейската заповед за арест се стигна след решение на апелативните магистрати в Пловдив, въпреки протестите в подкрепа на младия мъж.

Единствената надежда на Тилев сега е да получи справедливост при процеса.

Иван Тилев: Работих в колцентър, всеки може да бъде на моето място

23-годишният Иван е екстрадиран в Германия преди две седмици и от тогава роднините и приятелите му нямат никаква връзка с него. Някои от близките му са го видели за последен път именно по време на делото в Пловдив, преди близо месец, когато съдът реши, че младият българин ще бъде екстрадиран, за да бъде съден за финансови измами в Германия.

Последните му думи преди да замине са били, че отива с надеждата там да получи справедливост. Справедливост, която според близките му, нашата държава не му е осигурила.

В Германия Иван Тилев има назначен служебен адвокат, има право и на преводач. Но към момента няма възможност да пише и да получава писма или да провежда телефонни разговори. Скоро обаче ще има право на свиждане.

Веднага след като е бил екстрадиран в Германия Иван Тилев е бил поставен две седмици под карантина.

"В момента знаем, че той се намира в затвора в град Хоф, нищо друго не знаем за него", каза Анна Налбантова приятелка на Иван.

Докато са го водили към затвора, един от полицаите му е дал личния си телефон и Иван е успял да се чуе с брат си. За броени секунди, но казал, че е добре. Близките му се надяват да се уверят лично в това и на първото свиждане в германския затвор.

"Около 19 ноември ще отидем да го видим и да разберем за какво става въпрос", казва Димитър Тилев баща на Иван.

Преди това обаче семейството му очаква поне да могат да го чуят.

"Нямаме никаква връзка с него. Пуснал е молба за телефонни обаждания, но те веднъж седмично им давали телефонни обаждания, като молбата сега трябва да му бъде одобрена, а кога ще е одобрена - и той не знае", казва Димитър Тилев.

Не е ясно и кога 23-годишният българин ще бъде изправен пред съда в Германия по обвинението, че е участвал в организирана престъпна група за финансови измами. Делата на арестуваните преди него шефове на фирмата вече са започнали.

"Мениджърите повече от година са стояли преди нещо да се задейства, та може и повече от година, ей така, без да знаем нищо и без да ти дават никаква информация, защото германците винаги казват ние не сме длъжни да ви даваме информация, когато се случат нещата, ще стане, ще разберете", казва Димитър Тилев.

А близките на Иван искат да разберат защо се стигна до тук.

"Защо България дори не иска да разбере какъв е проблемът, а просто решава да ги изпрати някъде. Когато българският съд изпрати Иван в Германия, казаха, че го изпращат там, защото разследването щяло да бъде по- ефективно. И ние си задаваме въпроса: Добре, ако българският съд признава, че не е ефективен, и признава, че немският съд е ефективен, защо ни е необходим български съд тогава?", казва Анна Налбантова, приятелката на Иван

Репортер: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: Политическата класа гледа преди всичко как да осигури себе си
Илияна Йотова: Политическата класа гледа преди всичко как да осигури себе си
Скок в цените на млечните продукти
Скок в цените на млечните продукти