НОВИНИ

След случая с прокурорския син: Как се контролират проследяващите гривни?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:11, 02.11.2022
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев поиска оставката на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - баща на серийния побойник в града - с аргумента, че прокурорите имат и морален ангажимент пред обществото. Министърът на правосъдието пък разпореди проверка, която трябва да установи дали 18-годишният Васил Михайлов е излизал преди или след като му е поставена гривна за проследяване.

Как е възможно да не бъде засечено проследяващото устройство, ако обвиняемият е нарушил мярката си и на какъв принцип се контролират проследяващите устройства?

Прокуратурата ще поиска отново постоянен арест за бияча от Перник

В Контролния център за електронно наблюдение, където се получава информация за всеки, на когото е поставена гривна за проследяване. Системата тук индикира в реално време всеки опит да бъде нарушен разрешения периметър или опити гривната да бъде свалена.

Дали Васил Михайлов е нарушил мярката си за неотклонение преди или след като му е поставена гривна като тази, предстои да стане ясно, когато приключи разпоредената проверка.

Два типа електронни гривни се ползват в момента в България - едната с джипиес със сателитен сигнал, а другата с радиочестотен. И двата вида подават в реално време сигнал при нарушения, който влиза в системата за електронно наблюдение. 18-годишният Васил Михайлов е бил с гривна от втория тип. Възложената проверка ще установи дали той е ходил на заведение, докато е бил с нея.

"Екип от експерти от главната дирекция ще провери всички тези обстоятелства, свързани с това лице - всички събития, които са генерирани в системата ще бъдат проследени и проверени. Не само в системата, и на място ще бъдат извършени съответните изисквания на документи, разговори с колегите, докладите, които са подавани", каза Юлиан Шемширов - началник на отдел "Социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите" в ГДИН.

По данни на правосъдното министерство, устройството, поставено на Михайлов показало отклонение.

"Докладът от електронното устройство показва, че е имало отклонение от периметъра за определено време и има един момент от 40 минути на определена дата, когато гривната не е излъчвала сигнал. Проверката трябва да установи на какво точно се дължи това и дали служителите от МП са реагирали адекватно, когато са получили сигнал, че нещо не е наред", каза Крум Зарков - служебен министър на правосъдието.

Прокурорският син беше пуснат под домашен арест на 27 октомври. Само ден по-късно близки на пострадали заявиха в Сутрешния блок на БНТ, че той е напускал дома си.

Страх в Перник след освобождаването на прокурорския син

От прокуратурата заявиха, че все още не е потвърдена информацията в медиите, че Михайлов цяло денонощие е бил без гривна, но се очакват допълнително справки.

"Към настоящия момент според събраните свидетелски показания е установено, че същият е посетил питейно заведение, което е в близост до неговия дом. Към настоящия момент е установено единично такова посещение", каза Георги Иванов - прокурор в Софийската районна прокуратура.

Системата за електронно проследяване е внедрена през 2019 г. Наличните гривни са общо 250. В момента 117 души под домашен арест са поставени под електронно наблюдение.

"Обратната връзка е, че е изключително ефективен способ за контрол. Разбира се, всички нарушения, които се установяват се предприемат адекватни действия, бързи реакции, за да могат да се обявят за национално издирване или да се вземат съответните мерки за коригиране поведението на лицата", каза Юлиан Шемширов.

Васил Михайлов беше задържан през юни, след като беше заснет да нанася побои над различни хора, а видеата с жестокостите бяха разпространени в социалните мрежи. В края на миналата седмица беше пуснат под домашен арест с мотива, че продължителността на задържането е снижила опасността от извършване на друго престъпление.

От МВР днес разпространиха позиция чрез БТА, в която изтъкват, че Михайлов е проверяван 39 пъти, докато е бил под домашен арест. При физическите проверки нарушения не са констатирани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов: Ако бяхме в оптимален състав, три от последните пет мача щяхме да спечелим
Стоилов: Ако бяхме в оптимален състав, три от последните пет мача щяхме да спечелим
Побойникът от Русе е задържан за 72 часа, повдигнаха му обвинение
Побойникът от Русе е задържан за 72 часа, повдигнаха му обвинение