НОВИНИ

Огнян Златев: Опасенията от влизане в еврозоната не се основават на никакви конкретни факти

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 02.11.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Бизнес
Слушай новината

Хърватия ни изпреварва при влизането в еврозоната. Влизането там е процес, при който има стъпки, които трябва да се изминат, след като една държава е изминала тези стъпки и те са оценени като успешни, нищо не спира ЕЦБ, финансовите министри на държавите от еврозоната и ЕК да я подкрепят. Това се случи с Хърватия и сега чака датата 1 януари 2023, каза в "Още от деня" Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в Хърватия.

"След като до този момент не сме получили такава покана, имаме какво да свършим" отбеляза Златев на въпрос за България.

Спор как ще се отрази приемането на еврото върху икономиката се води във всяка една държава, на която предстои да влезе в еврозоната, същите дебати са се водели в прибалтийските държави, такива публични дискусии е имало и в Хърватия, коментира Огнян Златев.

"Работа на правителството, на централната банка е да проведе достатъчно ясна кампания, с която да обясни защо тези опасения не се основават на никакви конкретни факти", заяви ръководителят на представителството на Европейската комисия в Хърватия.

На въпрос за Шенген и приемането ни там Златев поясни, че не трябва да се сравняват процесите на присъединяване на Румъния и България от една страна и на Хърватия от друга, защото за нашите страни се поставяше условието в рамките на две или три години да има положителни доклади по т.н. механизъм за сътрудничество и проверка, докато за Хърватия няма такъв механизъм.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски продължи затъването си с нулево равенство на "Тича"
Левски продължи затъването си с нулево равенство на "Тича"
Галапрожекция на новия български филм "Рибена кост"
Галапрожекция на новия български филм "Рибена кост"