НОВИНИ

Елка Васева е новият председател на Българския стрелкови съюз

елка васева новият председател българския стрелкови съюз
Снимка: Български стрелкови съюз
bnt avatar logo
от БНТ
17:07, 13.12.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

На завършилото в столицата Общо събрание на Българския стрелкови съюз делегатите от клубовете в страната единодушно избраха за председател Елка Васева, която в последните месеци беше упълномощена от предишния ръководител Весела Лечева да изпълнява тази длъжност.

Промяната се наложи според устава и нормативните документи на съюза, имайки предвид факта, че Весела Лечева е назначена за спортен министър и още в началото на месец август по законовия ред тя подаде оставка от поста шеф на БСС.

Събранието, което беше свикано за промяната на председателя на стрелковия съюз и премина в духа на конструктивния диалог, като присъстващите бяха обединени около идеите и целите на новия шеф Елка Васева. Тя запозна делегатите с основните приоритети на централата, като водещо беше подобряването на материалната база в цялата страна и най-вече условията и състоянието на комплекса в столичния квартал „Гео Милев“ .

Васева получи подкрепата на всички представители на клубове, като в следващото заседание на управителния съвет ще се избере и нов спортен директор. Малко след пристигането си от Белград, където през уикенда спечели поредните медали за България от голям международен турнир Антоанета Костадинова беше категорична, че ситуацията около възможностите за подготовка у нас трябва коренно да се променят, за да може да се води пълноценна тренировъчна дейност.

„Виждаме в какви условия се подготвят нашите конкуренти от близките държави и е крайно време у нас да се случат така очакваните ремонти . Много сме назад в това отношение и това трябва да се промени генерално. България заслужава да има стрелбищни комплекси, които да домакинстват на сериозни международни турнири и да се гордеем с това. Със сигурност при възможности за целогодишни тренировъчни занимания ще се подобрят и резултатите ни, а и ще имаме и по-голямо самочувствие като състезатели“, сподели сребърната медалистка от Токио 2020 Антоанета Костадинова.

На същото мнение беше и най-успешната родна спортистка с пет медала от Олимпийски игри Мария Гроздева.

„Знаете, че и аз бях председател на стрелковия съюз преди време и направих доста неща по отношение на спортната ни база ,но дано в следващите месеци да имаме положително развитие на този изключително голям проблем със стрелбищата. Трябва поне един модерен комплекс, който да бъде дом на нашия спорт и това според мен е комплекс „Гео Милев“ в София. Да има възможност за тренировки на 10, 25 и 50 метра на пистолет и пушка. Състоянието му към момента е трагично и трябва да се ремонтира основно. Имаме големи традиции в стрелбата и започнаха държави, които побеждавахме навсякъде да бъдат преди нас, най-вече заради базата и възможностите за пълноценни тренировки с електронни мишени. У нас има много талантливи млади състезатели и заслужават да се подготвят в нормални условия, за да представят родината ни успешно на всеки голям спортен форум“, заяви Мария Гроздева.

В дните до края на декември ще бъде изяснен и спортния календар за 2023 година със събитията от вътрешните турнири и международни изяви за юноши, девойки, мъже и жени.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са приоритетите на проектокабинета "Габровски"?
Какви са приоритетите на проектокабинета "Габровски"?
Проливни дъждове в Лисабон, властите обявиха червена степен на тревога
Проливни дъждове в Лисабон, властите обявиха червена степен на тревога