НОВИНИ

Емил Димитров за шламохранилището в Перник: Това съоръжение е трябвало да излезе 2016 г. от работа

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 14.05.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Шламохранилището на ТЕЦ "Република" в Перник, което заради скъсана дига наложи евакуация на част от квартал на града, е трябвало да излезе окончателно от работа през 2016 година.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той уточни, че в Министерския съвет от миналия четвъртък не могат да вземат решение - това строеж ли е, или не.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Това е завод, който с тръби изхвърля там шлам. По всички наредби, най-вече №9, това е хидротехническо съоръжение. Само че то е трябвало да излезе 2016 година окончателно от работа. И Министерството на енергетиката оттогава не го проверява и не го контролира, защото счита, че това съоръжение не трябва да работи, но то си продължава да работи.

Министърът уточни, че е изпратил Басейнова дирекция, която е намерила още две места с инфилтрации. "Онзи ден потече от най-безопасната страна въпреки че влезе в хората", допълни той.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Строителен обект. Рекултивация. Това е истината. Това трябва да се довърши, да се приключи, да се залеси, за да не праши на хората въздуха и те да се чувстват добре. Ако не е хидротехническо съоръжение, въпреки че е работило до вчера, то не може да продължава да работи като хидротехническо. Ако това е строеж и е направен първи и втори етап, какво става с третия етап. Има проблеми с котите, има проблем и с опасността, че може да наводни. Няма кой да подпише да работи този обект повече. Няма такъв луд човек в България.

Димитров каза още, че днес ще има среща с кмета на Перник и главния архитект на града, и ще ги попита колко проекта има внесени при тях и колко са забавили те.

Според него язовир "Студена" не трябва да се източва с тези темпове, с които се източва сега. От София идва достатъчно вода, защо трябва да се точи язовирът? - попита Димитров. И отбеляза, че ако точат по-малко, водата ще им стигне.

Министърът каза, че и в други градове от страната има проблеми.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Премиерът Борисов е обещал да помогне на Шуменска област да докара система "Дунав". Язовирът Тича, който в момента захранва три града - Велики Преслав, Търговище и Шумен, може да стигне за 2 години. Ние трябва да направим всичко възможно, да стигне за 3. Той се източва 3 години. Такова е - безводие е, няма виновни преди мене, че язовирът намалява.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Фурнаджиев, БФС: Бяхме свидетели на един пошъл политически цирк, който няма място във футбола
Атанас Фурнаджиев, БФС: Бяхме свидетели на един пошъл политически цирк, който няма място във футбола
Дезинфекцираха квартал "Райна княгиня" в Ямбол от въздух
Дезинфекцираха квартал "Райна княгиня" в Ямбол от въздух