НОВИНИ

Емил Нейков: Хубаво е да се състезаваме пред родна публика, но за мен е и отговорност

Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
11:51, 18.07.2023
Чете се за: 05:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Състезателите от националния отбор по гребане се обединиха около мнението, че за тях е чест да се състезават пред родна публика по време на световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив.

Петимата представители на България на предстоящия шампионат дадоха брифинг пред началото на надпреварата, която ще се проведе от 19 до 23 юли на Гребния канал в града. Финалите на шампионата ще може да проследите НА ЖИВО в ефира на БНТ 3 през уикенда (22-23 юли).

България ще участва с три лодки на първенството - Емил Нейков на скиф, Иван Янкулов и Цветомир Маринов в дисциплината двойка без кърмчия и Станислав Григоров и Иван Йорданов - двойка скул лека категория.

"За нас е изключително голяма чест да проведем такова голямо състезание в Пловдив и ние да бъдем участници в това голямо събитие. Както е хубаво да се състезаваме пред родна публика, така за мен е и голяма отговорност", започна Емил Нейков.

"Всяка гонка е различна сама по себе си. В началото на състезанието е нужно да минем максимално икономично и колкото повече напредва състезанието, толкова повече да изискваме от себе си. Всеки от нас е дошъл за максимално класиране по-напред и за медал. Всички се стремим към финалите и полуфиналите. Със сигурност изпитвам отговорност от това да съм тук - вкъщи, защото всички са дошли с очакване аз да се представя по най-добрия начин. Чувствам се в добра форма и съм готов да покажа моите възможности, но усещам и малко притеснение", допълни той.

"Тук е един мой основен конкурент от Полша, с когото се състезаваме от 2019 г. В Италия го победих 2 пъти в предварителните гонки, но на финала малко не ми достигна. Надявам се да съм изчистил тези грешки и като за последна година в тази възраст да се представя по най-добрия начин. Подготовката ми протече по добър начин. Стартирах със Световна купа в Загреб, която беше просто да се проверя къде съм. Направихме нашите изводи, бях в сравнително добра форма, след което решихме да направим една проба с моя съотборник Борис Йотов, но не формирахме добър екипаж. Това малко ми попречи в началото на подготовката за Световното, защото психически бях доста натоварен след това състезание, но в последните седмици мисля, че влязох в необходимата форма и затова се надявам всичко да бъде, както трябва", завърши световният шампион до 23 г на скиф от Рачице 2021.

Иван Янкулов и Цветомир Маринов също изразиха надежда за добро класиране: "Тръпката да излезеш пред родна публика е феноменално и не може да се опише с думи. Това да знаеш, че всички те подкрепят е нещо уникално. Желаем да се класираме възможно най-напред", коментира Янкулов.

Станислав Григоров обаче заяви, че участието пред родна публика може да крие известни рискове.

"Участието пред родна публика крие своите рискове. Да, познаваме трасето много добре, но подкрепата, която ни дава публиката идва и с леко напрежение, което ще се опитаме да ни повлияе по-малко и да ни даде само положителна емоция", започна Григоров.

"За първи път се състезаваме двамата заедно и се надяваме да дадем добри резултати. Подготовката ни беше много добра. Много ще ни помогне публиката в последните метри, когато чуем шума от трибуните и ще дадем всичко от себе си състезанието да мине по най-добрия начин", допълни неговият партньор Иван Йорданов.

България ще има и един представител в състезанието при резервите - Васил Шунтов.

"Надявам се утре да дам добър резултат и да покажа, че и резервите могат да направят хубаво класиране. Стискам палци на всички български лодки да успеят. Чувството е невероятно да участваш на родното си място, защото всички те подкрепят и скандират за България. Това е неописуемо приятна емоция. Пожелавам някои ден всички да я усетят", коментира Шунтов.

Официалното откриване на първенството е тази вечер от 18:30 часа на Летния театър в Пловдив.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АСП не изисква бележки за отпускане на помощи за учениците от 2-и, 3-и и 4-и клас
АСП не изисква бележки за отпускане на помощи за учениците от 2-и, 3-и и 4-и клас
Моряк и кучето му бяха спасени след два месеца в Тихия океан
Моряк и кучето му бяха спасени след два месеца в Тихия океан