НОВИНИ

Емоционален апел от министъра на здравеопазването: Дали ни се иска или не, но сме в една лодка

прокуратурата отказа делото проф асена сербезова
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:45, 05.01.2022
5111
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Независимо от нашия избор ние сме в една лодка. Нека не я клатим, защото морето и без това е бурно... Да стигнем до брега заедно, защото бряг има и никоя криза не е вечна...".

Това се казва в публикация на министъра на здравеопазването Асена Сербезова във Фейсбук часове след като стана ясно, че у нас е регистриран рязък скок на новооткритите случаи на коронавирус.

6252 нови случая на коронавирус у нас

Публикацията е придружена от белодробни рентгенови снимки на ваксиниран и на неваксиниран пациент с COVID-19.

"Моля, имайте предвид, че лекарите, фармацевтите, медицинските сестри и другите хора, посветили се на опазването на живота лекуват и вярващи и невярващи и ваксинирани и неваксинирани. Но с избора, който правим, можем да облекчим или да натоварим здравната система в навечерието на поредната вълна", пише още Сербезова.

"Ваксинираните могат да се заразят, но преминават този път по различен начин. Факт е, че ваксините не са 100 процента ефикасни (...), но също така е безспорен факт, че предпазват от усложнения, а 85% от пациентите с ковид в интензивно отделение са неваксинирани.

Независимо от избора, който правим, той трябва да бъде информиран, моля, уважавайте избора и на тези, около вас, независимо какъв е.

Тези, които са направили избора да не се ваксинират, нека не налагат този избор, нито пък да го използват за политически цели или пък за да "блеснат" на телевизионния екран. Нека не събират пари от страховете на хората, защото това са кървави пари", пише здравният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре Народното събрание ще изслуша енергийния министър
Утре Народното събрание ще изслуша енергийния министър
Станимир Стоилов: Задължени сме да направим отбор, който да играе по-добре
Станимир Стоилов: Задължени сме да направим отбор, който да играе по-добре