НОВИНИ

Енергийната криза: Как в Белгия могат да пестят от електричество

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:03, 23.08.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Бизнес
Слушай новината

На фона на драстично растящите цени на тока в Европа, милиони домакинства са притеснени за това как ще плащат сметките си през зимата. На фона на сегашната енергийна криза, в Белгия е възможно разходите за електричество да останат ниски.

Тези вятърни турбини са в северния белгийски град Екло. Бернадет Вандеркамен живее в голяма къща в стил ар деко в центъра на града. Разходите по този дом биха били непосилни за пенсионерка като нея, но Бернадет проверява потреблението на електричество без тревога.

"Евтино е. Сметката ми за ток през 2019 година е била 47,35 евро на месец. Междувременно "Екопауър" инсталираха дигитална система за наблюдение на потреблението и според нея, за август 2022 година сметката ми е 34,65 евро", обяснява Бернадет Вандеркамен, жителка на град Екло.

Бернадет плаща ниска сметка за ток защото членува в "Екопауър" - това е така наречен енергиен кооператив - местно сдружение за производство на ток от вятърни турбини и соларни панели. Така плаща сметка наполовина по-ниска, отколкото би била, ако беше абонат на търговски доставчик на ток в силно либерализирания енергиен пазар в Белгия.

"Гарантираме, че електричеството се произвежда на място и е 100% възобновяема енергия. Това е важно от екологична гледна точка. Но освен това, ние не искаме да трупаме печалба и продаваме на производствени цени. Така се получава една добра цена. На фона на сегашните цени на енергийния пазар, нашата е най-ниска", обяснява Марго Вингерхуд, енергиен кооператив "Екопауър".

Този кооператив доставя ток на 55 000 белгийски домакинства. Тъй като има определен капацитет за производство, не приема нови абонати, защото това би означавало да купува допълнителни количества ток на високите пазарни цени.

"Опитваме се да поддържаме равновесие между броя на членовете на кооператива и количеството произвеждана енергия. Важно е, защото искаме да сме независими и от финансовите, и от енергийните пазари, така успяваме да поддържаме стабилни цени, дори при криза като сегашната, защото производството си е в нашите ръце", заявява Ян де Пау, инженер в "Екопауър".

"Екопауър" е създаден далеч преди сегашната криза - през 1991 година с възможност за производство на 80 млн. киловатчаса на година и в момента е най-големият кооператив в Белгия. Подобни сдружения са популярни и в Германия, Дания и Гърция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалният туризъм да стане бутиков е една от целите на Българския туристически съюз
Социалният туризъм да стане бутиков е една от целите на Българския туристически съюз
ВМЗ-Сопот сезира прокуратурата за неизгоден договор, подписан от Никола Стоянов
ВМЗ-Сопот сезира прокуратурата за неизгоден договор, подписан от Никола Стоянов