НОВИНИ

В Москва се простиха с Даря Дугина, Киев отново отрече да е свързан със смъртта ѝ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:41, 23.08.2022
Чете се за: 04:10 мин.
Европа
Слушай новината

Украйна отново отрече да е съпричастна към смъртта на Даря Дугина - дъщерята на близкия до Кремъл идеолог и общественик Александър Дугин. Ние не работим по този начин, казаха в Киев. В Москва се проведе траурна церемония в памет на Даря Дугина, на която говори и баща ѝ.

"Ние не работим така", "Имаме много по-важни теми, с които да се занимаваме" - така в Киев коментираха обвиненията на ФСБ, че Украйна е отговорна за смъртта на Даря Дугина.

Русия обвини Украйна за убийството на Даря Дугина

Според секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана ФСБ готвят атаки срещу цивилни обекти.

"Подкрепата за войната намалява в Русия. Кремъл има нужда от обществена мобилизация. Очаква се ФСБ да организира серия терористични атаки в руски градове с множество цивилни жертви. Дугина е първа. За разлика от Русия, Украйна не води война с мирни граждани", пише Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Президентският съветник Михайло Подоляк заяви, че "руската пропаганда живее в свой измислен свят" и добави, че взривяването на колата, в която пътува Дугина, е част от вътрешните борби между руските специални служби.

В Москва стотици присъстваха на траурната церемония в памет на Даря Дугина. Според баща ѝ само победа на Русия в Украйна би могла да оправдае смъртта на детето му. Тя не се страхуваше, чувстваше се като войн, и не искаше друга съдба. Тя живя в името на победата... и умря в името на победата, каза Дугин.

"Ако някой е бил трогнат от трагичната ѝ смърт, то тя би искала само едно - не ме помнете, не ме прославяйте - сражавайте се за нашата велика страна, защитавайте нашата вяра, нашето свято православие... Обичайте нашия руски народ, защото тя умря за народа, за Русия, на фронта, а фронтът е тук", посочи Александър Дугин, общественик.

Руските служби разкриха кой стои зад атентата срещу Даря Дугина, чиято предполагаме мишена е бил баща ѝ Александър, за по-малко от два дни. Според тях зад взрива стои Наталия Вовк, за която се смята, че има връзки с полка Азов. Бяха разкрити подробности за нея и за 12-годишната ѝ дъщеря. Предполага се, след взрива те са избягали в Естония.

Киев отрече да е замесен в убийството на Даря Дугина

Снимки: БГНЕС

Естонският външен министър определи информацията като "поредната руска провокация". А скоростните действия на ФСБ повдигнаха множество въпроси за това как други атентати и покушения не се разкриват толкова бързо. Опасенията са, че убийството на Даря Дугина ще се превърне в претекст за увеличаване на репресиите в Русия и за още по-ожесточени атаки в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ключов футболист на ЦСКА се завръща в строя за реванша с Базел от Лигата на конференциите
Ключов футболист на ЦСКА се завръща в строя за реванша с Базел от Лигата на конференциите
Борислав Михайлов приветства новосформирания Обществен съвет към БФС преди първото му заседание
Борислав Михайлов приветства новосформирания Обществен съвет към БФС преди първото му заседание