НОВИНИ

В условията на инфлация: Как французите се справят с ръста на цените?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:07, 23.08.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Французите все по-трудно се справят с последствията от инфлацията - затрудняват се да плащат сметките си заради покачващите се цени на храни, енергия и горива.

С 30% са се увеличили закъсненията на вноските по кредитите, а миналият месец са били закрити около 9000 банкови карти. На този фон публикация в Туитър с призив за икономии, на бившия френски министър и настоящ еврокомисар Тиери Бретон, предизвика противоречиви реакции във Франция.

Комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон отправи призив към сънародниците си да намалят отоплението и температурата в домовете си с един до три градуса тази зима. Според бившия френски министър това ще помогне да се свие с 15% потреблението на газ, както препоръча Европейската комисия, на фона на рисковете от спиране на руските доставки.

Малкият бизнес също търси решения за оцеляване. От началото на войната в Украйна малка пекарна в Руан използва по-малко газ, за да намали с 25% сметката си, която е около 620 евро на месец.

"Преди вадехме по пет фурни на ден, сега ги намалихме до три. Организирахме работата по различен начин. Това означава, че печем специалния хляб заедно с багетите, а не поотделно", казва Кристоф Могар, пекар.

С инфлацията растат и цените на основни храни като хляб, масло, месо. Ресторант в Париж включва в менюто си повече сезонни и местни продукти, за да намали транспортните разходи, и променя съставките в някои ястия.

"Преди рецептата беше телешко с ориз, но заради поскъпването го заменихме с агнешко, което също е много вкусно", споделя главният готвач на ресторанта.

Френското правителство предвижда ваучери за храна за най-бедните. На близо 9 милиона домакинства ще бъдат отпуснати по 100 евро и в допълнение по 50 евро за всяко дете.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха голямо количество старинни предмети в поморийско село (СНИМКИ)
Задържаха голямо количество старинни предмети в поморийско село (СНИМКИ)
НАП засече далавери с отстъпката от 25 ст. за гориво при масирани проверки
НАП засече далавери с отстъпката от 25 ст. за гориво при масирани проверки