НОВИНИ

Русия обвини Украйна за убийството на Даря Дугина

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:25, 22.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Москва обвини украинските специални служби за убийството на Даря Дугина.

Дъщерята на близкия до Кремъл ултранационалистически идеолог и общественик Александър Дугин загина в събота близо до Москва, след като колата, която шофираше, беше взривена.

Президентът Владимир Путин поднесе съболезнования на семейството ѝ и нарече убийството "подло престъпление". Киев отрича да е замесен по какъвто и да е начин.

Руската Федерална служба за сигурност обяви, че убийството е разкрито и дори посочи извършителя - украинската гражданка Наталия Вовк, родена през 1979 година, предаде държавната агенция ТАСС.

Според съобщението, Наталия Вовк е пристигнала в Русия заедно с дъщеря си на 23 юли. За да организират убийството и да проучат навиците на Дугина, наели жилище в нейния блок. В събота били на фестивала, на който тя била почетен гост. Според ФСС, след като задействали бомбата в колата на Дугина, Наталия Вовк и дъщеря й заминали за Естония. Москва ще иска екстрадирането ѝ.

Руски сайтове свързват предполагаемата извършителка с батальона Азов, а според ФСС, тя използвала три различни регистрационни номера за колата, с която се движела из Москва близо месец.

Президентът Путин поднесе съболезнования за смъртта на Дугина на семейството ѝ, като изтъкна, че тя честно е служила на народа и отечеството си.

"Подло, жестоко престъпление отне живота на Даря Дугина - ярка и талантлива личност с истинско руско сърце.", каза Путин.

Алексндър Дугин за първи път говори за смъртта на 29 - годишната си дъщеря, която, по думите му, е била жестоко убита пред очите му от Украйна.

"Сърцата ни жадуват не просто за възмездие, а за победа.", каза Дугин като визира руската инвазия в Украйна.

Киев отхвърли каквато и да е връзка със събитията. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече страната му да е замесена във взривяването на автомобила.

"Украйна със сигурност няма отношение към това", каза снощи Подоляк.

Полкът Азов обяви, че посочената от Москва за извършителка на нападението, при което беше убита Даря Дугина, никога не е била техен член, както твърдят руски медии. На пресконференция в Киев представители на батальона опровергаха твърденията и обвиниха Русия, че измисля лъжи. Според бойците от полка Русия ще се опита да проведе срещу тях "имитация на публичен процес" и се опитва да добави "факти" срещу тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърши предсезонният семинар за жените съдии в българското първенство
Завърши предсезонният семинар за жените съдии в българското първенство
Полицаи иззеха над 60 килограма тютюн за наргиле без бандерол
Полицаи иззеха над 60 килограма тютюн за наргиле без бандерол