НОВИНИ

Ще забранят ли тротинетките в пешеходните зони във Варна?

bnt avatar logo
от БНТ
12:49, 22.08.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Зачестяват инцидентите с тротинетки във Варна. Само за последните месеци сериозно пострадали са 13 души. Образувани са досъдебни производства. Това подтикна група общински съветници да внесат предложение в местния парламент за ограничаването на тротинетки в паркове и пешеходни зони.

Отнемане на предимство и движение с несъобразена скорост са най-честите нарушения, допускани от движещите се с тротинетки. Освен това индивидуалното превозно средство трябва да е в пълна изправност, категорични са специалистите.

"Трябва да има изправни спирачки, на следващо място механичен или електронен звънец и да няма друг звуков сигнал, да има устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред, както и устройство за излъчване на червена светлина отзад", заяви Драгомир Ганчев, старши инспектор, началник на група "Пътен контрол", сектор Пътна полиция-Варна.

Трябва да се знае и че всеки, който кара електрическа тротинетка, когато спре на светофар става пешеходeц. Много често инцидентите стават на пешеходни пътеки или в Морската градина във Варна.

Ето защо група общински съветници внесоха предложение в местния парламент за ограничаването на тротинетките в парковете и пешеходните зони, както и нова регулация за тяхното движение.

"Където ясно да се знае къде могат да се движат те, така че да не застрашават деца, възрастните хора, които се разхождат на територията на парка, да бъдат по-спокойни, да се намали рискът", допълни Руслан Влаев, общински съветник.

Предложението на общинските съветници ще бъде разгледано на сесия на Варненския общински съвет най-рано в средата на септември. Дори и да бъде прието, остава отворен въпросът кой ще осъществява контрола и какви ще са санкциите за хората, които използват тротинетки и не се съобразяват с гласуваните ограничения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно интензивни валежи и днес, и утре
Временно интензивни валежи и днес, и утре
Баскетболистките до 16 години отстъпиха на Турция
Баскетболистките до 16 години отстъпиха на Турция