НОВИНИ

Ще повлияе ли забраната за износ на дървесина на цените в сектора у нас?

bnt avatar logo
от БНТ
14:39, 22.08.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Забрана за износ на необработена дървесина от България за три месеца наложи служебният министър на земеделието Явор Гечев. Целта на заповедта, която важи от миналата седмица, е да се нормализират цените на твърдото гориво в страната и да не се стигне до дефицит.

На територията на Югозападното държавно предприятие, което обхваща 38 горски дирекции, има дефицит, както на дърва за огрев, така и като цяло на дървесина. Основната причина за недостига е липсата на достатъчно работна ръка.

"Заплащането там все още не е на необходимото ниво, пазарът на труда в момента е изключително конкурентен - особено в големите стопанства трудно се намират хора, които да работят. Добивът на дърва и дървесина е тежък физически труд, което е изключително трудно и хората отбягват", заяви инж. Юлий Сираков, главен експерт в отдел "Опазване на горските територии" към ЮЗДП Благоевград.

Заради дългото чакане по списъците и високите цени, хората избират да се снабдят с така нужния ресурс за зимата като секат незаконно.

"За дървена мафия е трудно да се говори, но имаме един увеличен процент в държавните горски територии. Само за последната седмица ние сме задържали три товарни автомобила натоварени с дърва за огрев", каза още инж. Юлий Сираков, главен експерт в отдел "Опазване на горските територии" към ЮЗДП Благоевград.

С цел да се пресече незаконната сеч горските инспектори на терен по районните дирекции са увеличени двойно тази година. Въпреки това обаче засиленият контрол и глобите не плашат нарушителите.

Репортер: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад за Димитров, но рекордни постижения за Томова и Топалова
Спад за Димитров, но рекордни постижения за Томова и Топалова
Протест в Рудоземско заради недостига на дърва за огрев
Протест в Рудоземско заради недостига на дърва за огрев