НОВИНИ

Министърът на икономиката отхвърли обвиненията, че правителството прави завой към "Газпром"

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
12:17, 23.08.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов отхвърли обвиненията, че служебното правителство прави завой към "Газпром". Министър Стоянов, който е част от газовия кризисния щаб, уточни, че компенсации за бизнеса заради високите цени на синьото гориво няма как да има без работещо Народно събрание.

"Диверсификация за нас означава всички опции да са отворени, да преговаряме, да доставяме по всички възможни маршрути. Без работещ парламент няма опции за компенсации. Продължават компенсациите единствено за електричество, такива, каквито са. Готвим изменения на закони, така че веднага, когато има парламент, да се изправят тези изкривявания на пазара. В момента който е на ток е по-конкурентоспособен от този, който е на газ", заяви Никола Стоянов, служебен министър на икономиката.

Никола Стоянов коментира и твърденията на бившия директор на Кинтекс Александър Михайлов, че ръководството на ВМЗ-Сопот е създало предпоставки за неизпълнение на договор с „Кинтекс“ за сметка на приоритизирането на частни фирми като по този начин не е защитен държавния интерес. Министърът на икономиката, каза че ще изиска проверка по случая от новото ръководство.

"Винаги приоритет е било и аз, когато съм бил във ВМЗ мога да го кажа от първа ръка, работата с "Кинтекс", винаги сме си помагали. "Кинтекс" ни помогна декември месец, когато едва събрахме пари за заплати. Така че тази взаимопомощ е от първостепенно значение. Дали е така не знам, тъй като новото ръководство на ВМЗ още не е встъпило в завода. Но това ще е едно от нещата, които ще искам от тях да проверят. И ако е така, наистина много лошо. Надявам се да не е така, но ще го проверим.", каза той.

Служебният кабинет има готовност за преговори с "Газпром" за доставка на руски природен газ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40-метрова суперяхта потъна зрелищно край бреговете на Италия
40-метрова суперяхта потъна зрелищно край бреговете на Италия
Задържаха голямо количество старинни предмети в поморийско село (СНИМКИ)
Задържаха голямо количество старинни предмети в поморийско село (СНИМКИ)