НОВИНИ

Служебният кабинет има готовност за преговори с "Газпром" за доставка на руски природен газ (ОБЗОР)

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:01, 22.08.2022 (обновена)
Чете се за: 06:27 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Няма осигурени количества газ за октомври. Затова правителството обмисля да започне преговори с "Газпром". Бизнесът и синдикатите също поискаха незабавни преговори за доставка на руски природен газ. Служебното правителство е разработило варианти за започване на разговори с руската компания, но очаква преговорите да бъдат трудни.

Според служебното правителство преговори с "Газпром" вече са неизбежни. Причината - бизнесът не може да произвежда на конкурентни цени заради високите цени на синьото гориво. Синдикатите също ги подкрепят, тъй като се опасяват, че ще се стигне до съкращаване на работни места.

Затова служебното правителство има готовност да започне преговори с "Газпром" за възобновяване на газовите доставки от Русия. До този момент България разчита на доставките от Азербайджан и на един танкер американски втечнен газ, който ще бъде разтоварен в Турция.

От южната ни съседка има заявен интерес от компании за доставки на тръбен газ. Страната ни започва преговори за допълнителни количества азерски газ.

Количествата природен газ за октомври са недостатъчни, обявиха от кризисния щаб по енергетика. Затова служебното правителство не изключва закупуване на природен газ от "Газпром Експорт".

Енергийният министър: Очевидно ще трябва да водим преговори с "Газпром"

"Очевидно, след като миналата седмица успяхме да доставим само един танкер и след като днес бизнесът беше абсолютно категоричен, че ценовите нива към днес са неприемливи, т.е. "Газпром Експорт" моментално става вече абсолютна валидна опция, с която започваме да преговаряме. Но аз никога не съм ги изхвърлял от списъка и ние по всички възможни варианти сме подготвили стратегия така, че когато се наложи да можем моментално да започнем преговори. Ние сме подготвени. Въпросът е, че трябва да има някакъв ответен отговор", обясни Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

От "Продължаваме промяната" реагираха на позицията на служебния кабинет.

"Беше ни представено едно единствено решение, а именно "Газпром Експорт". Разговори с "Газпром Експорт" са водени нееднократно и от предишния кабинет, но това не даде резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и сега, а зимният сезон предстои, заяви Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната".

От партията напомнят, че "Газпром", едностранно са нарушили действащия договор с България.

ПП: Преговори с "Газпром" няма да дадат резултат, лутането на служебния кабинет застрашава енергийната система

Бизнесът и синдикатите предупреждават, че повишаващите се цени на синьото гориво поставят предприятията пред фалит и освобождаване на работници.

"Природният газ - при опит да бъде прехвърлена върху цената на произвежданите продукти, пазара отказа да я приеме. Тоест ние не може да работим на тези нива", каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Настояваме да се гарантира доставка на възможно най-евтиния газ. Както стана явно от проведената среща - всички алтернативи на "Газпром" са няколко пъти по-скъпи", посочи Ваня Григорова, КТ "Подкрепа".

Според служебния енергиен министър, цена между 250 и 300 лв./МВч е приемлива за България. Бизнесът обаче настоява за компенсации над 250 лв./МВч.

"200 лв. на МВч при сегашните равнища и ТТФ за следващите месеци са постижими цени, а 250 лв./МВч е пределна цена, над която трябва да се търсят компенсиране", каза Васил Велев.

Вицепремиерът Христо Алексиев: Няма осигурени количества газ за октомври

Служебният кабинет е съгласен да има компенсации и ще подготвят проектозакони, които новия парламент да разгледа. За да се покрият нуждите за синьо гориво ще се търсят допълнителни количества от азерски газ, както и доставки от Турция.

"Започваме преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ от тази страна. Има индикации от турски компании, че проявяват интерес от турски компании в България. Очаквам тази седмица потвърждение и съответно веднага започваме преговори", заяви Росен Христов.

Христов се надява след две седмици да се постигне договорка. Служебното правителство работи и за довършване на газовата връзка с Гърция.

"Почти никакъв контрол не е бил осъществяван и съответно заварихме там пълен хаос и ръководство, което не съдействаше за решаване на проблема", каза още Христов.

Енергийният министър увери, че интерконекторът е готов и газ ще потече по него на 1 октомври

"За съжаление е изгубено доста време, в което нищо не е направено реално", посочи Христо Алексиев, служебен вицепремиер по икономическите политики.

Строителят на газовата връзка е изпратил график с ангажименти за довършване на строителството и осигуряване на необходимите документи. Служебният кабинет ще формира и работна група за оздравяване на "Топлофикация София" - най-големият клиент на "Булгаргаз", който има натрупани задължения за стотици милиони.

Вижте повече във включването на Светозар Костадинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Чочев продължава договора си с ЦСКА 1948
Ивайло Чочев продължава договора си с ЦСКА 1948
Войната в Украйна и енергийни въпроси са в центъра на визитата на германския канцлер в Канада
Войната в Украйна и енергийни въпроси са в центъра на визитата на германския канцлер в Канада