НОВИНИ

Войната в Украйна и енергийни въпроси са в центъра на визитата на германския канцлер в Канада

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:54, 22.08.2022
Чете се за: 04:30 мин.
Европа
Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Канада за енергийни преговори. Изправени пред перспективата Москва напълно да спре газовите потоци към Европа в отговор на западните санкции, Берлин и други европейски страни търсят алтернативни решения преди задаващата се зима. Официални германски представители изтъкват, че германски канцлер от десетилетия не е посещавал северноамериканската страна и това говори за важността пътуването.

Войната в Украйна и енергийни въпроси са в центъра на двудневното посещение на германския канцлер Олаф Шолц в Канада. Основна цел на визитата е договарянето на доставки на канадски втечнен газ и водород.

Според канадския премиер Джъстин Трюдо руската инвазия в Украйна е засилила необходимостта от енергиен преход и намаляване на зависимостта на Европа от руския газ. По-рано този месец Трюдо и Шолц бяха разкритикувани от Киев, че са съгласни да се направи изключение на санкциите спрямо Москва заради турбина за газопровода "Северен поток 1". След ремонта в Канада турбината беше прехвърлена в Германия, за да бъде изпратена в Русия, но в крайна сметка това не се случи.

Европейският първи дипломат Жозеп Борел се обяви против идеята за забрана за издаване на шенгенски визи за руски граждани. Той съобщи още, че Европейският съюз планира да организира мисия за обучение и подготовка на украински военнослужещи, което да се води в съседните на Украйна държави. Предложението ще бъде обсъдено следващата седмица в Прага на среща на министрите на отбраната от ЕС.

"Изглежда разумно при продължителна война, а както изглежда тя ще бъде такава, да бъдат положени усилия не само по отношение на оборудването и доставките, но също и за обучение и организационна подкрепа за армията", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по сигурността.

От днес до четвъртък в Киев са забранени масови прояви поради риск от руски ракетни удари. От утре вечер до четвъртък сутрин в Харков ще бъде наложен вечерен час. Мерките се въвеждат след предупреждението на украинския президент Володимир Зеленски, че Русия планира да извърши "нещо много грозно".

Утре Украйна отбелязва 31 години независимост. В среднощното си обръщение Зеленски каза, че има достатъчно информация, че именно на 24 август Москва готви показен процес срещу защитниците на Мариупол.

Володимир Зеленски с предупреждение в навечерието на Деня на независимостта

"Ако този отвратителен показен процес започне, ако нашите хора бъдат вкарани в този сценарии, който е в нарушение на всички споразумения, на всички международни правила, ако има злоупотреби... това ще бъде границата, отвъд която преговорите са невъзможни. Русия ще отреже пътя си за преговори. Няма да има повече разговори. Страната ни е казала всичко", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Утре се навършват шест месеца от началото на руската инвазия в Украйна.

Днес Русия отбелязва Деня на националното знаме. В реч по този повод президентът Владимир Путин изтъкна мощта на страната си.

"Русия е мощна, независима световна сила. На световната сцена ние провеждаме само политика, отговаряща на основните ни интереси", подчерта Владимир Путин, президент на Русия.

На фона на продължаващия конфликт между Киев и Москва не спират призивите за сдържаност на военните действия около ядрената централа в Запорожие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет има готовност за преговори с "Газпром" за доставка на руски природен газ (ОБЗОР)
Служебният кабинет има готовност за преговори с "Газпром" за доставка на руски природен газ (ОБЗОР)
Александър Лазаров отпадна в квалификациите на "Чалънджър" в Баня Лука
Александър Лазаров отпадна в квалификациите на "Чалънджър" в Баня Лука