НОВИНИ

Поставят гръмоотводи по пътя за Гигинския манастир след като мълния уби семейство

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:17, 22.08.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Мълния уби семейство край брезнишкото село Гигинци. Трагичният инцидент станал в събота следобед, когато двамата се връщали от разходка от Църногорския манастир. Скрили се от бурята в беседка, където ги застигнала мълнията. Починали са на място. Мъжът е на 57 г., жената е на 53 г. Имат син на 19 години.

В събота следобед семейството отива на разходка до Църногоския манастир. Често прекарвали почивните дни в Гигинци, защото жената има наследствена къща в селото. Иначе живели в Радомир.

"И на връщане, когато са се прибирали към 16:00 часа се разрази буря и са се скрили в беседката, но тя е на голяма височина и просто там за нещастие ги е сполетяла смъртта", каза Цана Сандова, кметски наместник на село Гигинци.

Това е беседката, където двама съпрузи, поразени от мълния са решили да се скрият от гръмотевичната буря. Всъщност по нея няма никакви видими следи. Това обаче е изключително неподходящо място за криене от гръмотевична буря. Съседите на семейството в с. Гигинци са много разстроени от загубата.

"Кметицата ме взема и секретаря на читалището да ги разпозная. Шести път ревем, не мога! Много добри хора за мене, нищо лошо не е имало, ама е случи се. И телефоните им бяха там, как са седели така са починали, не са легнали - нищо", разказа Валентин Станимиров.

След трагичния инцидент на беседките в околността ще бъдат поставени гръмоотводи. Пропуск, който можеше да спаси семейството в събота.

Иначе, при гръмотевична буря най-добре е да сте си вкъщи, с плътно затворени прозорци. Ако все пак ви застигне на открито, трябва да се спазват някои основни правила:

  • Не заставайте на високо място, потърсете скала или свийте тялото си;
  • Махнете всички метални предмети от вас;
  • Изключете мобилния си телефон и го оставете далече от вас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британски адвокати излизат в безсрочна стачка от 5 септември
Британски адвокати излизат в безсрочна стачка от 5 септември
Каземиро за трансфера си в Манчестър Юнайтед: Присъединявам се към най-големия клуб в Англия
Каземиро за трансфера си в Манчестър Юнайтед: Присъединявам се към най-големия клуб в Англия