Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕП иска корупцията да се наказва със санкции по закона "Магнитски"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:10, 08.07.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
иска корупцията наказва санкции закона магнитски
Слушай новината

Европейският парламент гласува резолюция, в която приветства глобалния режим на Европейския съюз за санкции за нарушения на правата на човека и призовава корупцията да бъде включена като наказуемо престъпление.

Корупцията има опустошително въздействие върху състоянието на правата на човека и често подкопава функционирането и легитимността на институциите и принципите на правовата държава, се посочва в резолюцията. Но за разлика от сходни схеми по света, като например Глобалния закон "Магнитски" на САЩ, настоящият Глобален режим на санкции на ЕС за правата на човека, приет през декември 2020 година, не включва корупцията във връзка с нарушения на правата на човека като престъпление, наказуемо с ограничителни мерки.

Парламентът иска да промени това и настоятелно призовава Европейската комисия да представи законодателно предложение, което да разшири обхвата на Глобалния режим на ЕС на санкции, за да обхване тези престъпления.

Специално пред БНТ Уилям Браудър: Какво ще се случи със санкционираните българи по закона "Магнитски"

Евродепутатите следва също така да могат да предлагат случаи на сериозни нарушения на правата на човека, за да се повиши легитимността на режима на санкции. Освен това членовете на ЕП настояват за приобщаващ процес, който да улесни участието на гражданското общество.

В текста се настоява да се въведе гласуване с квалифицирано мнозинство, когато се приемат санкции в обхвата на Глобалния режим на ЕС, тъй като по този начин режимът ще се прилага по-ефективно.

Ответните санкции целят да възпрат ЕС от защитата на правата на човека.

Членовете на ЕП осъждат всякакви ответни санкции, наложени на ЕС, неговите институции и членове на парламента, органи или граждани, единствено заради това, че защитават правата на човека, демокрацията и върховенството на закона чрез Глобалния режим на ЕС на санкции.

Отговорът на ЕС на подобни ответни мерки от страна на трети държави трябва да бъде бърз и координиран, посочват те и добавят, че двустранните споразумения с тези държави не трябва да подкопават рамката за санкции на ЕС и доверието във външната му политика като цяло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата възложи проверка на всички басейни в страната
Прокуратурата възложи проверка на всички басейни в страната
България U17 замина за ЕвроВолей 2021 с много трибагреници и мотивиращ урок по българска история
България U17 замина за ЕвроВолей 2021 с много трибагреници и мотивиращ урок по българска история