НОВИНИ

Специално пред БНТ Уилям Браудър: Какво ще се случи със санкционираните българи по закона "Магнитски"

bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 25.06.2021
7773
Чете се за: 17:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Каква е ситуацията с българските граждани, които бяха санкционирани по американския закон "Магнитски"? От следващото интервю ще научите любопитни подробности за създаването и механизмите на закона "Магнитски" в САЩ, по който наскоро бяха санкционирани и българи с изявено участие в политиката и бизнеса. С Уилиям Браудър, смятан за една от най-издирваните от Русия личности, разговаря нашият сътрудник в САЩ Симеон Гаспаров в предаването "Светът и ние".

Уилям Браудър е роден в САЩ британски финансист и политически активист. Той е изпълнителен директор и съосновател на фонда "Ермитаж Капитал Менаджмент", един от най-големите инвеститори в Русия.

През ноември 2005 година му е отказан достъп до страната, обявен е за заплаха за руската национална сигурност и е депортиран във Великобритания. От офисите му в Москва са иззети документи. Браудер възлага на Сергей Магнитски да разследва случая. След показанията на Магнитски пред руския съд, той е арестуван, затворен и не след дълго умира. Неговата смърт е начало на лобистка дейност на Браудър за приемането на "Закона Магнитски", санкциониращ руските нарушители на човешките права. Актът е гласуван от Конгреса и подписан през 2012 г. от президента Барак Обама. Браудър и вече покойният Магнитски са обвинени от руската държава в данъчни измами. Бизнесменът е свидетел пред сенатската комисия за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори на САЩ през 2016 г., той има издадена книга, разказваща за опита му в Русия. Браудър влезе в остра полемика с немското издание „Дер Шпигел", което твърди, че твърденията му по случая "Магнитски" не издържат на задълбочена проверка.

Г-н Браудър, шест български граждани в момента се разследват по закона "Магнитски", какво означава това? Какво следва да се случи? Какво ще се случи с тези хора и с техните пари?

Уилям Браудър: Американският закон "Магнитски" означава, че се забранява, на която и да е финансова институция да прави бизнес със санкционираните. И ако въпреки това някоя финансова институция прави бизнес с тях, тя подлежи на глоба в троен размер на сумата, представляваща сключената сделка. На практика, това значи, че която и да е банка в света, не само американски банки, а всяка банка в света, веднага ще спре да извършва парични преводи за тези шест личности или за техните компании, а има много компании, които са в американския списък за налагане на санкции. Това означава, че всяка международна корпорация, която прави бизнес със санкционираните, ще прекрати работата си с тях, ще бъдат прекратени договорите им, всичко ще спре. Аз съм виждал това и в други ситуации. Описват го като „финансова смърт".

В Латинска Америка, когато използват този вид инструменти спрямо колумбийски наркокартели, употребяват испанския термин: „muerte civil" - „финансова смърт", „гражданска смърт". На практика, тези лица са в капан, всички пари, които имат, ще бъдат замразени, блокирани, и никой няма да иска да прави бизнес с тях. Реално това представлява много сериозно и тежко наказание.

Относно въпросът: „Какво ще се случи с парите им?" - това е добър въпрос. И отговорът е - блокирани са. Никой няма да ги получи. Те няма да ги получат. Никой друг няма да ги получи. Просто ще стоят там, замразени. И може да стоят там замразени завинаги. Няма механизъм, чрез който да бъдат конфискувани, да бъдат размразени. Просто си стоят там.

Какво ви е известно за корупционните практики в България?

Уилям Браудър: Аз не съм експерт по случаите на корупция в България, но това, което разбирам и го разбирам отчасти от приложените действия, и отчасти по други канали и информации, е, че сред всички членове на ЕС, България е на дъното що се отнася до нивата на корупция. Става ясно и че поради причини, които аз лично не разбирам изцяло, има много корупция, която е толерирана от регулаторите, от правителството, от правоприлагащите органи. И това, всъщност, накара Съединените Щатите да предприемат едни от най-мащабните действия, които са предприемани някога, използвайки законът "Магнитски", що се отнася до броя компании и броя на засегнатите, които са санкционирани.

Могат ли санкционираните да бъдат реабилитирани? Да кажем, в момента всичко е замразено, но това не може да продължи вечно.

Уилям Браудър: Целта на закона "Магнитски" е да се справя с безнаказаността. С други думи, ако дадено лице не е наказано в родината си, законът "Магнитски" е инструмент, използван от американското правителство, както и от други правителства, за да бъде постановено наказание. Така е на теория, но все пак това е доста нова практика и не сме успели да видим как се развива. Ако българското правителство заведе дело срещу тези хора и те изтърпят наказание в затвор за престъпленията си, то няма да има нужда да бъдат санкционирани допълнително. Но, доколкото зная, не са се водили сериозни дела, не са се изправяли пред правосъдието. Така че, може да се изпаднат в ситуация, в която парите им да останат замразени завинаги, никога да не бъдат размразени. Единственият начин да бъде премахнато лице от американския списък по закона "Магнитски", е, ако може да докаже, че не е лицето, за което са го смятали или не е извършил деянията, които се смята, че е извършил. Досега не съм видял адвокат, който успешно да е постигнал премахването на лице от списъка по закона "Магнитски".

Освен застъпник и активист срещу корупцията, Вие сте и бизнесмен. Бихте ли инвестирали в България, като знаете, че има санкционирани по закона Магнитски?

Уилям Браудър: Един от най-важните уроци, които съм научил, като част от най-големия чуждестранен инвеститор в Русия, е, че честността, правовата държава и прозрачността са най-важните неща. Ако ги има… Ако ги няма, обаче, е много трудно да се инвестира. И фактът, че България е толкова зле класирана от страна на Съединените Щати, предвид тези санкции, предизвикват в мен сериозно резерви относно инвестирането в България.

Как корупцията в Русия се отразява на други държави в Източна Европа? И, най-общо, на състоянието на демокрацията по света… Заразна ли е?

Уилям Браудър: Бих казал, че е повече от заразна. Корупцията в Русия е като болест, която не просто заразява, затова, естествено, те я изнасят, с много… тя е като прецизно оръжие, което успява да компрометира и засегне всякакъв вид демокрации. На запад, компрометират правни системи, институции. Руското правителство прави всичко възможно. След като те не могат да постигнат нивото на демокрация на Запада, те правят всичко възможно да принизят нивото на Запада до своето. Затова, реално, е пагубна ракова болест, която искат да разпространят по света.

Каква точно е Вашата връзка с Русия. Някои хора биха казали: „Г-н Браудър имаше бизнес в Русия, после напусна страната... Защо е толкова притеснен за добруването на хората там?"

Уилям Браудър: Връзката ми с Русия е много странна. Дядо ми е бил профсъюзен организатор в Америка и е напуснал страната, бил е поканен в Русия да види лично комунизма през 20-те години на миналия век, и там е срещнал своята съпруга - баба ми. Моят баща и един от чичовците ми са родени в Москва. По-късно всички те се връщат в Америка, а баща ми застава начело на Комунистическата партия на САЩ. През бунтарските ми тийнейджърски години аз реших да стана капиталист, и когато падна Берлинската стена, реших, че след като дядо ми е най-големият комунист в Америка, аз ще стана най-големият капиталист в Русия. И успях в това. Но, успявайки, станах свидетел и на една наистина грозна страна на Русия, а именно, че когато преминаха към капитализъм, те не положиха правилно основите му - като да построиш къща без канализация и електричество. А в случая с Русия, "канализацията" и "електричеството" са "правовата държава" и "правото на собственост". В Русия няма закон, няма право на собственост и в резултат на това съществува "законът на джунглата". Това създаде много неприятна ситуация за мен, като инвеститор. Създаде много неприятна ситуация за руския народ и това доведе до издигането на Владимир Путин, който стана дори по-голям престъпник от престъпниците преди него.

Вие открихте, с помощта на Сергей Магнитски, може би най-голямата кражба в историята на Русия - 230 милиона долара платени данъци от Вас, пари които по-късно изчезват от данъчните служби. Защо Владимир Путин не Ви помогна? Вие разкрихте измама. Какъв е случаят?

Уилям Браудър: Всъщност пропускате един важен факт. Ако всички винаги се държат разумно, логично е да помислите, че разумното нещо, което следва да направи, като президент, е да подкрепи някой, който разкрива престъпление срещу държавата. Но това, което открихме по време на скандала с Панамските документи е, че най-добрият приятел на Путин от детството, известен челист на име Сергей Ролдугил, се оказа челист, притежаващ два милиарда долара. Интересно защо е получавал всички тези пари? Оказа се, че той не е държал всички тези пари за себе си, а ги е държал за Владимир Путин. Но най-важното нещо, от наша гледна точка, е, че той е получил част от онези 230 милиона. Ролдугин, фактически е подставено лице на Путин. На практика, Владимир Путин е получателят на приходите от това престъпление. И заради това, той се държеше абсолютно логично, което значи, че, ако някой като мен и Сергей Магнитски го разобличава, то той би направил всичко възможно да се постарае да го покрие.

Изказвате подобни твърдения спрямо един от най-могъщите хора в света, Владимир Путин, не Ви ли е страх за живота Ви? Не всеки може да говори така за някой като Путин.

Уилям Браудър: Ами, заплашван съм със смърт, с отвличане, опитвали са се да ме арестуват осем пъти чрез Интерпол, опитвали са се да ме екстрадират от Обединеното Кралство, срещу мен са водени дела в съдилища из цял свят за клевета и редица други неща. Правят филми за мен, има тролове, които разпространяват невярна информация, но причината да продължавам по този начин е, че те убиха моят адвокат, Сергей Магнитски. Законът "Магнитски" е кръстен на него и аз няма да им позволя да се измъкнат, и може би ще ме убият, но междувременно ще се постарая да си платят прескъпо за това ужасно престъпление.

Как виждате бъдещето на Русия? Самият Вие сте отчасти руснак, там имате семейство, роднини, приятели, там сте развивали бизнес.

Уилям Браудър: За жалост, виждам бъдещето на Русия доста тъмно. Защото бъдещето на Русия зависи основно от това дали Путин ще остане на власт или не. Той е ужасна заплаха за Русия и за останалия свят и докато той е на власт, нищо добро няма да се случи. Русия ще представлява система на ужасяваща корупция, на противно неравноправие, а неговото намерение е да остане на власт докато е жив. Той не спира да променя правилата, за да не може друг да вземе властта. И затова не виждам нищо хубаво да се случи. Не смятам, че Русия е необратимо обречена, вярвам, че има шанс, но смятам, че е временно обречена, докато Путин е там и това временно може да се окаже много дълъг период от време.

Вие видяхте възраждането на капитализма в Русия и в Източна Европа. Защо все още имаме тези проблеми? Защо имаме проблеми с корупцията? Защо не можем да се справим с тях веднъж завинаги и да забравим за тях?

Уилям Браудър: Основната причина е, че нямате независими съдилища, няма независими правоприлагащи органи. Всички сякаш… Като резултат от това правилата не работят. Оказвате се в ситуация, в която няма наказание за лошото държане, а, всъщност, има доста големи награди за лошо държане, и затова човек, без морални устои, ще предпочете да се държи зле. Това се случва в Русия и това се случва из Източна Европа, смятам, че до определена степен, се случва и в България.

И последен въпрос. Какви са Вашите изводи след срещата между Джо Байдън и Путин, защото при първата среща между американския президент Тръмп и Путин, Вие бяхте част от разговора между тях.

Уилям Браудър: Първото нещо, които трябва да кажа е, че съм особено щастлив, че името ми не беше споменато. Както посочихте, бях споменат в разговора между Тръмп и Путин, при което Путин поиска Тръмп да ме предаде и Тръмп каза "да, това е страхотна идея", "страхотно предложение", каза той. В тази конкретна среща, Слава богу, не бях споменат. Но аз не смятам, че срещата трябваше да се случва. Гледам тази среща и си мисля "кой е големият победител". Големият победител беше Владимир Путин. Защо той е големият победител? Ами той въобще не трябваше да получи тази среща с президентът на САЩ. Това е огромно признание за него, че успя да получи тази среща. Според мен от тази среща няма резултати, САЩ и Западът не получиха нищо от Путин, а Путин получи нещо доста съществено от Запада, от Съединените Щати - признание на важността му, нещо което Путин не заслужава. И той не го заслужава конкретно заради отравянето на Алексей Навални или свалянето на MH-17, или нахлуването в Крим, и Източна Украйна, и Грузия, бомбардировките над Сирия и всички други ужасни неща, които е направил… Човек не бива да му дава такова признание, не го заслужава и не следва да го получи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев: Съвременната престъпност няма граници
Гешев: Съвременната престъпност няма граници
СДВР търси собственика на намерена сума пари
СДВР търси собственика на намерена сума пари