НОВИНИ

Еротични сцени и деца с разширени зеници в скандалния клип, заснет в Съдебната палата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:29, 22.04.2020
8859
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Скандален клип, призоваващ към легаризиране на леки наркотици и с еротично съдържание, е заснет в Съдебната палата. В клипа участват и деца, чиито зеници са разширени.

ВКС ще коментират случая, след като приключи проверката им. "По света и у нас" разполага с договора, с който Съдебната палата е дадена под наем за въпросната продукция.

Държавната агенция за закрила на детето се е самосезирала и проверява участието на деца в клипа.

В скандалния видеоклип се виждат тежко въоръжени мъже. Има и еротични сцени в знакови части на Съдебната палата.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Категорично не приемам точно такъв видеоклип с такова съдържание да бъде заснет в Съдебната палата.

Според Магдалинчев, още по-недопустими са участието на деца в клипа, както и посланията в текста.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: И това ми направи впечатление, участниците, които са с разширени зеници и текста подсказва достатъчно ясно да се легализира тревата, както е този жаргон, който се използва като заглавие на видеоклипа.

След 2017 година с решение на Висшия съдебен съвет, договори за заснемане на подобни продукции се подписват от председателите на съдилищата, чиито сгради се наемат от продуцентите. За Съдебната палата в София, която е паметник на културата, договорът трябва да е сключен по Закона за културното наследство от председателя на Върховния касационен съд. В конкретния случай, както е видно договорът е подписан от главния секретар на ВКС г-жа Маргарита Пазвантова, която е била упълномощена за това от Лозан Панов.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Така или иначе това по принцип не снема по никакъв начин отговорността от административния ръководител, който е упълномощил от негово име да сключва договора за съдържанието на самия договор.

При заснемането на подобни продукции не трябва да се допуска уронване на престижа на съдебната власт, категоричен е Боян Магдалинчев. ВСС е одобрил типов договор за заснемане на видеопродукции.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Това не освобождава от отговорност административния ръководител преди да започне заснемането на видеоклипа да поиска, и преди да се подпише, разбере какво ще бъде съдържанието на този видеоклип, защото той може да има различни насочености.

От страна на продуцента договорът е подписан от Пламен Митев. Той твърди, че са изпълнили коректно подписаните условия и съдържанието отговаря на тях.

Във ВКС знаели ли са, че точно това е съдържанието, което излиза като краен продукт?

Пламен Митев, продуцент: За да ви отговоря на този въпрос, трябва да питам Алек Сандър, така не мога да ви кажа, не мога да ви отговоря на този въпрос еднозначно.

Разпоредена от правосъдния министър проверка установява, че клипът е сниман на 16 февруари, а екипът е бил от 16 души.

Според договора, с който "По света и у нас" разполага Съдебната палата е отдадена под наем на продуцента за 800 лева.

Потърсихме ВКС за коментар още вчера, а днес поискахме и интервю с председателя на съда или негов заместник - отговорът е, че извършват проверка и ще отговорят на въпросите ни когато тя приключи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо бензинът не поевтинява по-драстично?
Защо бензинът не поевтинява по-драстично?
Тази вечер "В кадър" по БНТ: Филм за доклада на страната ни по Натура 2000
Тази вечер "В кадър" по БНТ: Филм за доклада на страната ни по Натура 2000