НОВИНИ

EС променя процедурите за мигрантите по границата с Беларус

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:26, 01.12.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
беларус обвинява полша умишлено ескалиране напрежението около мигрантите
Слушай новината

Eвропейската комисия представи набор от временни мерки в областта на убежището и връщането, за да помогне на Латвия, Литва и Полша да се справят с извънредната ситуация на външната граница на Европейския съюз с Беларус.

Мерките ще позволят на тези държави членки да въведат бързи и организирани процедури, за да могат да управляват ситуацията. Мерките ще важат 6 месеца и ще се прилагат за граждани на държави извън ЕС, които са влезли незаконно в ЕС от Беларус и се намират в близост до границата или за тези, които се представят на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Трите държави членки ще имат възможност да удължат срока за регистрация на молбите за убежище до 4 седмици вместо сегашните 3 до 10 дни.

Държавите членки могат също така да прилагат процедурата за предоставяне на убежище на границата, за да обработват всички молби за убежище, включително обжалването, в срок от най-много 16 седмици, освен когато не може да бъде предоставена подходяща подкрепа за кандидатите, които имат специфични здравни проблеми.

Държавите членки съсредоточават условията на приемане до задоволяването на основни нужди, включително временен подслон, адаптиран за сезонните условия, храна, вода, облекло, подходящи медицински грижи и помощ за уязвими лица, при пълно зачитане на човешкото достойнство.

Въпросните държави членки ще могат да прилагат опростени и по-бързи национални процедури, включително за връщане на лица, чиито молби за международна закрила са били отхвърлени в този контекст.

При извършването на всички свързани с това предложение процедури трябва да се зачитат основните права и специалните гаранции, предвидени в правото на ЕС, включително висшия интерес на детето, спешните здравни грижи и нуждите на уязвимите лица, използването на принудителни мерки и условията на задържане.

В член 78, параграф 3 от Договора за функционирането на ЕС, се посочва, че след консултация с Европейския парламент Съветът може да приема временни мерки в полза на съответните държави членки. Това става чрез гласуване с квалифицирано мнозинство.

След като бъде одобрено от Съвета, предвид спешността на ситуацията, това решение следва да влезе в сила в деня след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

От лятото насам режимът на Лукашенко и неговите поддръжници започнаха хибридна атака срещу ЕС, по-специално Литва, Полша и Латвия, които са изправени пред коварна нова заплаха под формата на инструментализиране на отчаяни хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обратно в клас: Колко от големите ученици се върнаха присъствено?
Обратно в клас: Колко от големите ученици се върнаха присъствено?
Кой е най-скъпият град за живеене?
Кой е най-скъпият град за живеене?