НОВИНИ

ЕС разрешава влизането на напълно ваксинирани граждани от трети страни

предлагат облечекено пътуване лица ваксина одобрена ема
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:33, 19.05.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Държавите членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за разрешаване на влизането в общността на напълно ваксинирани граждани на трети страни с одобрени от ЕС ваксини.

Агенцията обяснява, че на този етап става дума за ваксини, получили одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Страните от ЕС са одобрили препоръката на Европейската комисия, която няма задължителен характер.

Както се очаква, темата за отваряне на границите и свързаните с тях сертификати за ваксинация трябва да е една от основните теми на извънредната среща на върха на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на 25 май.

Страните от ЕС обсъждат и идеята за въвеждане на сертификати за ваксинация, признати във всички 27 държави от ЕС от началото на март. Името „зелен дигитален паспорт“ е измислено от Европейската комисия, като тя също така предлага този документ да включва три категории данни: за самата ваксинация, за датите на заболявания от COVID-19 и за датите и резултатите от PCR тестове.

Без резултат останаха преговорите на европейските лидери за зелен здравен сертификат

В същото време все още не е ясно защо и в какви ситуации ще се използват тези документи. Няма окончателно споразумение дали зеления паспорт ще включва само данни за ваксини, одобрени в ЕС, или дали държавите ще имат право да добавят ваксини, одобрени от техните национални регулатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорите ни започват от днес участието си в Купа "Черна гора"
Боксьорите ни започват от днес участието си в Купа "Черна гора"
Лудогорец обяви бъдещето на Моци и Дяков
Лудогорец обяви бъдещето на Моци и Дяков