НОВИНИ

ЕС, САЩ и Великобритания обявиха нови санкции срещу Русия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:15, 19.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

За поредна нощ в Украйна беше обявена въздушна тревога. Беше издадено предупреждение и за нападения с дронове в Киев и околностите. Украйна е една от основните теми на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима. Бяха обявени нови санкции срещу Русия. Междувременно, беше сложен край на спекулациите за евентуалното присъствие на срещата на украинския президент Володимир Зеленски - днес той ще се включи чрез видеовръзка, а в неделя се очаква да присъства на живо.

Нови санкции спрямо Москва бяха обявени в съвместно изявление на лидерите на Г-7 в първия ден от срещата на върха в Хирошима. "Руските диаманти не са вечни" - с тези иронични думи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви ограничаването на търговията с руски диаманти, които носят на Москва между 4 и 5 милиарда долара всяка година. Членката на ЕС Белгия е един от основните вносители на руски диаманти, заедно с ОАЕ и Индия.

"Ще продължим да оказване на Украйна силна военна, политическа, хуманитарна и финансова подкрепа. ЕС вече предостави повече от 70 милиарда евро на страната и предприе решителни действия за ограничаване на военните действия на Русия. Фокусът ни сега е да продължаваме да ограничаване достъпа на Русия до критични за нея доставки. Ще ограничим търговията с руски диаманти и тези санкции са необходими и оправдани", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Британският министър-председател Риши Сунак обяви забрана за износа на руски диаманти, както и за вноса на мед, алуминий и никел с руски произход, както и нови индивидуални санкции за 86 физически лица и компании, свързани с Владимир Путин. Санкциите на Съединените щати са насочени срещу "руската военна машина", съобщи Белият дом.

Преди днешната работна сесия лидерите от Г-7 посетиха Мемориалния парк на мира в Хирошима и отдадоха почит към жертвите на първата в света атомна бомбардировка, извършена от САЩ. Стотици демонстранти излязоха на протест по улиците на Хирошима срещу провеждането на годишната среща на Г-7.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение със сила 7,7 в далечната част на Тихия океан
Земетресение със сила 7,7 в далечната част на Тихия океан
"Питай експерта": Опасните стоки - за какво да внимаваме?
"Питай експерта": Опасните стоки - за какво да внимаваме?