НОВИНИ

След взрива на тротинетка: Фабричен дефект или неправилна експлоатация е причина за инцидента

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:45, 18.05.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Фабричен дефект или неправилна експлоатация. Това според експерти са възможните причини за опасния инцидент, при който електрическа тротинетка избухна в жилището на известния музикант Цветан Недялков. Според статистиката такива случаи са рядкост и засягат всички устройства с литиевойонни батерии - не само тротинетки, но и смартфони и лаптопи например.

Взрив, материални щети и едно предупреждение поставиха въпроса колко безопасни са електрическите тротинетки.

"Не е в нас причината. Да внимавате с електрическите тротинетки, като си купуват хората наистина да внимават, защото се оказва, че е нещо много опасно", коментира Цветан Недялков след инцидента вчера.

Преди по-малко от седмица зареждаща се тротинетка избухна и в Лондон, а пожарът е заснет от камера за видеонаблюдение. Според експерти подобни случаи са рядкост, а причините са различни.

"Доколкото разбрах това е първото зареждане на батерията, така че най-вероятно се касае за фабричен производствен дефект", заяви инж. Йовко Раканов - преподавател по електротехника.

"Във влажно време тротинетките е хубаво да се карат с много предпазливост, да не се намокрят, никога да не се почистват под течаща вода, защото това са литиевойонни батерии, независимо че имат защити против влага, против намокряне, все пак влагата винаги си намира път, а това в причината поради която една батерия може да се запали. Ако се намокрят да не се включват веднага да се зареждат", призова Владислав Стоицов - председател на Българската асоциация за електромобилност.

Промяна във формата на литиевойонната батерия е един от сигналите, че е възможно да се появи проблем и тротинетката да избухне.

"Това, което може да подскаже донякъде, е деформация на батерията чисто визуално, както в случая този телефон, който в един момент батерията е дала дефект и се е раздула, при което даже телефонът се е разпаднал на съставните си части. Другото, за съжаление, нямаме много време да реагираме след него, е когато се появи някакъв пушек. Той обикновено доста бързо прераства в интензивен огън и най-лошият вариант е, когато стане и експлозия", заяви инж. Йовко Раканов.

Повечето марки тротинетки се произвеждат в Китай. Необходимо е да имат няколко защити, както повечето електрически уреди.

"Те са както на батерията, така и на електрическата схема, така и на самото зарядно има поне три защити от подобни неща да се случат. Тези неща всички са сертифицирани, имат сертификати за безопасност, имат сертификати за производство", заяви Владислав Стоицов.

Хората не трябва да забравят, че все пак тротинетката е електрически уред, а експертите съветват да не се оставят без надзор, когато се зареждат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец удари Рилски спортист при откриването на "Арена Бургас" и е само на крачка от финала в НБЛ
Черноморец удари Рилски спортист при откриването на "Арена Бургас" и е само на крачка от финала в НБЛ
Стилияна Николова и Боряна Калейн са лидерки след първия ден на квалификациите в многобоя на европейското първенство
Стилияна Николова и Боряна Калейн са лидерки след първия ден на квалификациите в многобоя на европейското първенство