НОВИНИ

Ескалация на нападенията преди украинската контраофанзива

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:34, 18.05.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Сирени за въздушна тревога звучаха в по-голямата част от Украйна през изминалата нощ. Един човек загина при руски ракетен обстрел на Одеса. Русия изстреля крилати ракети и по столицата Киев. Нападанията се определят като ескалация преди очакваната украинска контраофанзива.

Русия атакува украинската столица със стратегически бомбардировачи от Каспийско море.

Наталия Юриивна, жител на Киев: "Около 6.00 часа сутринта имаше експлозия, може би дрон или нещо друго. Образува се дупка. Бях излязла с кучето, имаше много линейки. Сега ще изчистим всичко, защото има малки деца."

Отломки са паднали в няколко квартала на украинската столица. Всички вражески мишени в небето над Киев са унищожени, обявиха от военната администрация на града. Това е деветото руско въздушно нападение срещу украинската столица този месец - явна ескалация след седмици на затишие.

В същото време, украинските военни и частната руска армия "Вагнер" съобщават за руски отстъпления в района на Бахмут. Шефът на "Вагнер" обвини руското командване, че е изоставило важна територия, северно от града и така е оголило позициите на неговите войници.

Товарен влак със зърно дерайлира в анексирания от русия Крим, в района на Симферопол. Инцидентът предизвика съмнения за евентуален саботаж.

"Няколко вагона излязоха от релсите. Службите се опитват да открият причината за инцидента. Федералната служба за сигурност ще даде заключението в края на разследването", заяви Сергей Аксьонов - назначен от Москва ръководител на Крим.

Властите на Русия редовно обвиняват Украйна за подобни действия.

Въпреки тежката обстановка, киевчани почетоха традиционен празник - този на типичната за Украйна риза с бродерии - вишиванка. Тази година на празненствата се гледа като на символ на националното единство срещу руската инвазия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правната комисия в НС прие механизма за разследване на главния прокурор
Правната комисия в НС прие механизма за разследване на главния прокурор
Вратарят на Нидерландия от Мондиал 2010 обяви, че спира с футбола
Вратарят на Нидерландия от Мондиал 2010 обяви, че спира с футбола