НОВИНИ

Преговорите за кабинет продължават - ще успее ли Мария Габриел да реализира мандата?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:45, 18.05.2023
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Четвърти ден откакто първият мандат за правителство в рамките на 49-ото Народно събрание е в ръцете на номинираният от ГЕРБ-СДС премиер Мария Габриел. И днес стана ясно, че "Има такъв народ" ще подкрепят експертно правителство, за което преговаря Мария Габриел. Техните гласове обаче съвсем не са достатъчни за мнозинство. Заедно ГЕРБ-СДС и ИТН имат 80 депутати. Все още не е категорично ясно как биха гласували ДПС, но днес заявиха, че са готови с експерти. Останалите три групи няма да подкрепят първия мандат. Преговори обаче текат - на ниво разпределение на ресори, но без да се обсъждат имена. Това казаха мандатоносителите, но без да стане ясно с кого са разговорите. Имената на министрите ще станат ясни в понеделник, когато Мария Габриел трябва да върне мандата на президента.

От ГЕРБ-СДС водят разговори с всички, освен с БСП. Те все още разчитат на подкрепата на втората коалиция.

"Мисля, че трябва да се уважи това, че има 650 000 души, които са поставили ГЕРБ-СДС на първо място и няма нужда да се опитваме отново да заблуждаваме хората, като казваме, че вторият мандат е единствената възможност. Напротив, очакваме уважението, което ние проявяваме към избирателите на ПП, то да прояви и към нашите избиратели"р юь,ус Деница Сачева - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДСл

Деница Сачева: Имената на министрите ще станат ясни в понеделник

От ПП-ДБ обаче виждат шанс за кабинет само в техния мандат.

"За да не ходим на избори е във втория мандат", каза Кирил Петков - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

Според "Възраждане" няма вариант първият мандат да успее.

"Това, което трябва да направи мандатоносителката Мария Габриел, е да върне максимално бързо мандата, за да не губи време на парламента и на България", коментира Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

ДПС са готови с експерти, но отново призовават за отговорност, разум и диалог.

"При нас има добри експерти, не че при другите няма, във всички партии има добри експерти, така че ние ще се отнесем много сериозно към въпроса и в диалог да намерим изход от политическата криза и да подредим системите в България, за да работят", заяви Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

Карадайъ: По-добре е в такава сложна ситуация да следваме стъпка по стъпка процесите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично отрече появили се информации, че БСП ще дадат подкрепа на кабинет "Габриел" с отсъствие от зала:

"Всички, които имахме някакви командировки, няма да ги осъществим. Аз трябваше да съм на официално събитие на годишнина на германските социалдемократи по покана на г-н Шолц - няма да замина включително и аз, за да няма... и други колеги, които бяха в командировка, всички се прибираме."

БСП ще участват в разговори за втория мандат, ако не им предлагат партиен премиер, готов кабинет и таблици с приоритети преди да са ги обсъдили с тези, от които търсят подкрепа.

Слави Трифонов: ИТН ще подкрепи правителство от експерти

"Има такъв народ" ще подкрепи първия мандат с експерти, обяви Слави Трифонов във Фейсбук. Според него, държавата без правителство е на автопилот:

"ИТН ще направи всичко възможно парламента да работи, а за да работи - трябва да има правителство. А за да свърши нужната работа правителството, то трябва да е експертно, от експерти - хора, които разбират. Затова ние ще подкрепим правителство от експерти."

До връщането на мандата остават малко повече от 3 дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Мицин: Преследвам три медала на европейското първенство за юноши
Петър Мицин: Преследвам три медала на европейското първенство за юноши
Правната комисия в НС прие механизма за разследване на главния прокурор
Правната комисия в НС прие механизма за разследване на главния прокурор