НОВИНИ

ЕС удължава санкциите срещу Русия заради Украйна

удължава санкциите русия заради украйна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:28, 03.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Посланиците на 27-те страни от ЕС се договориха за удължаване с шест месеца - до 15 септември 2021 г. на персоналните санкции срещу Русия заради Украйна. Това съобщи пред ТАСС дипломатически източник в Брюксел.

"Посланиците се договориха за решение за поредно шестмесечно удължаване на персоналните ограничителни мерки срещу физически и юридически лица в Русия и в Украйна за подкопаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза дипломатът. "В близко бъдеще това решение ще да бъде одобрено от Съвета на ЕС (на министерско ниво) с писмена процедура".

Според установената практика одобрението за удължаване на санкциите срещу Руската федерация става автоматично, без допълнително обсъждане.

Този санкционен списък включва около 180 лица от Русия и Украйна, включително представители на ръководството на Руската федерация и Луганска и Донецка народни републики и около 48 юридически лица, които включват основно властите и силите за сигурност на народните републики.

На всички лица, участващи в този списък, е забранено да влизат в ЕС и да имат достъп до банковата система на Европейския съюз. На европейските фирми е забранено да поддържат каквито и да било бизнес контакти с намиращите се в черния списък.

Този блок от персонални ограничителни мерки е един от трите пакета санкции, наложени от Европейския съюз срещу Русия през 2014 г., заедно със секторните икономически санкции, които бяха удължени за последно през януари - до 31 юли 2021 г., и санкциите срещу кримски граждани и компании, опериращи до края на юни и се подновява веднъж годишно.

ЕС нарича пълното прилагане на Минските споразумения условие за отмяна на индивидуалните и икономически санкции. ЕС не възнамерява да отмени санкциите срещу Крим, докато полуостровът остава част от Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Лесно е да коментираш свободата, но трябва и да се свърши доста работа
Борисов: Лесно е да коментираш свободата, но трябва и да се свърши доста работа
Черно море на 108 години!
Черно море на 108 години!