ЕС удължава санкциите срещу Русия заради Украйна

от БНТ , Източник: БГНЕС
13:28, 03.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
удължава санкциите русия заради украйна
Слушай новината

Посланиците на 27-те страни от ЕС се договориха за удължаване с шест месеца - до 15 септември 2021 г. на персоналните санкции срещу Русия заради Украйна. Това съобщи пред ТАСС дипломатически източник в Брюксел.

"Посланиците се договориха за решение за поредно шестмесечно удължаване на персоналните ограничителни мерки срещу физически и юридически лица в Русия и в Украйна за подкопаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза дипломатът. "В близко бъдеще това решение ще да бъде одобрено от Съвета на ЕС (на министерско ниво) с писмена процедура".

Според установената практика одобрението за удължаване на санкциите срещу Руската федерация става автоматично, без допълнително обсъждане.

Този санкционен списък включва около 180 лица от Русия и Украйна, включително представители на ръководството на Руската федерация и Луганска и Донецка народни републики и около 48 юридически лица, които включват основно властите и силите за сигурност на народните републики.

На всички лица, участващи в този списък, е забранено да влизат в ЕС и да имат достъп до банковата система на Европейския съюз. На европейските фирми е забранено да поддържат каквито и да било бизнес контакти с намиращите се в черния списък.

Този блок от персонални ограничителни мерки е един от трите пакета санкции, наложени от Европейския съюз срещу Русия през 2014 г., заедно със секторните икономически санкции, които бяха удължени за последно през януари - до 31 юли 2021 г., и санкциите срещу кримски граждани и компании, опериращи до края на юни и се подновява веднъж годишно.

ЕС нарича пълното прилагане на Минските споразумения условие за отмяна на индивидуалните и икономически санкции. ЕС не възнамерява да отмени санкциите срещу Крим, докато полуостровът остава част от Русия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов: Лесно е да коментираш свободата, но трябва и да се свърши доста работа
Борисов: Лесно е да коментираш свободата, но трябва и да се свърши доста работа
България празнува 143 години от Освобождението си (Снимки)
България празнува 143 години от Освобождението си (Снимки)