НОВИНИ

ЕС успя да договори още 9 милиона дози от ваксината на "Астра Зенека"

успя договори милиона дози ваксината астра зенека
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:32, 31.01.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света

ЕС успя да договори допълнителни 9 милиона дози от ваксината на "Астра Зенека" в опит да компенсира намаляването на доставките на компанията.

По този начин фармацевтичният гигант се съгласи да достави половината от предварително поръчания обем дози за първото тримесечие на 2021 г., вместо 40%, което беше планирала да направи по-рано.

Това съобщи в Tуитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Стъпка напред по отношение на ваксините. "Астра Зенека" ще достави 9 милиона допълнителни дози спрямо последното предложение на компанията, което ще доведе до 40 милиона дози през първото тримесечие. Освен това компанията се ангажира да започне доставки седмица по-рано и да увеличи производствения си капацитет", написа Фон дер Лайен.

На 23 януари "Астра Зенека" уведоми Европейската комисия за намаляване с 60% (от 80 на 31,5 милиона дози) доставките си поради липса на производствен капацитет.

Съобщението предизвика голям скандал в Брюксел и доведе до преразглеждане на плановете за ваксинация в няколко държави от ЕС. През следващите дни Европейската комисия се опитваше да получи гаранции от компанията за увеличаване на доставките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броят на заразените с COVID-19 в света надхвърли 102 милиона души
Броят на заразените с COVID-19 в света надхвърли 102 милиона души
Португалия забранява за две седмици чуждестранните пътувания
Португалия забранява за две седмици чуждестранните пътувания