НОВИНИ

Португалия забранява за две седмици чуждестранните пътувания

португалия забранява две седмици чуждестранните пътувания
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:26, 31.01.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Двуседмичната забрана за чуждестранни пътувания влезе в сила в Португалия от днес, след като страната се бори с най-големия скок в случаите на коронавирус от началото на годината.

Малкото изключения за пътувания включват международни професионални дейности, спешни медицински случаи, транспорт на стоки или за събиране на семейства, заявиха от вътрешното министерство.

Според данни на АФП Португалия е най-засегнатата от пандемията страна в света спрямо населението си от около 10 милиона.

Почти половината от 12 000 смъртни случая, причинени от коронавируса са регистрирани само през януари по време на трета вълна от вируса, а Португалия е влязла във второ общо блокиране на 15 януари.

Граничният контрол е възстановен по сухопътни пътища до единствената съседна на Португалия Испания, на намален брой пунктове.

Що се отнася до пътуванията със самолети, Лисабон е определил различни критерии за полети, пристигащи от други страни от ЕС и Шенгенското пространство в зависимост от тежестта на ситуацията с вируса във всяка държава.

Пътниците от по-малко засегнати страни като Норвегия не са ограничени, докато тези от страни със ситуации, считани за междинни, като Франция, трябва да покажат отрицателни тестове за коронавирус, проведени не по-малко от 72 часа преди пътуването.

Пътуващите от по-засегнатите страни като Испания и Ирландия трябва допълнително да спазват 14-дневна карантина от датата на пристигане в Португалия.

Португалия спря всички полети до Великобритания и Бразилия заради нови, по-заразни варианти, установени в двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС успя да договори още 9 милиона дози от ваксината на "Астра Зенека"
ЕС успя да договори още 9 милиона дози от ваксината на "Астра Зенека"
10 души загинаха при терористични атаки в Северна Сирия
10 души загинаха при терористични атаки в Северна Сирия